NAJAVILI I NOVA TESTIRANJA

ČAK DESET PUTA VIŠE NEGO PRIJE DVA MJESECA Iran proizvodi pet kilograma obogaćenog uranija na dan

 Getty Images

Iran je u ponedjeljak objavio da od sad proizvodi pet kilograma obogaćenog uranija na dan, deset puta više nego prije dva mjeseca kad je prekoračio određen broj ograničenja uvedenih međunarodnim nuklearnim sporazumom iz 2015.

To je za iransku državnu televiziju rekao Ali Akbar Salehi, potpredsjednik Islamske Republike Irana i direktor Iranske organizacije za atomsku energiju.

Salehi je također izjavio da je njegova zemlja u dva mjeseca razvila dva nova modela naprednih centrifuga, od kojih se jedan počinje testirati.

Međunarodnim nuklearnim sporazumom sklopljenim 2015. sa svjetskim silama (Kina, SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Njemačka), Teheran je pristao jako smanjiti svoje nuklearne aktivnosti kako bi se osiguralo da one budu isključivo civilne, u zamjenu za djelomično ukidanje međunarodnih sankcija koje mu guše gospodarstvo.

SAD je iz tog sporazuma jednostrano istupio u svibnju 2018. i ponovno uveo stroge sankcije, pa je Iran u svibnju počeo kršiti neke od obveza koje je preuzeo.

Tako proizvodi obogaćeni uranij na razini višoj od nuklearnim sporazumom dopuštenih 3,67 posto i više ne poštuje prag od 300 kilograma za zalihe slabo obogaćenog uranija.

U rujnu je najavio treću fazu reduciranja obveza, kazavši kako se više ne osjeća obveznim poštovati ijedno ograničenje uvedeno nuklearnim sporazumom koje se odnosi na nuklearna istraživanja i razvoj.

Prije treće faze, "naša proizvodnja… iznosila je 450 grama obogaćenog uranija na dan, ali od sad se penje na 5000 grama na dan", rekao je Salehi tijekom posjeta centru za nuklearna istraživanja Natanz, u središnjem dijelu Irana.

Salehi je tom prigodom pustio u rad novi niz od 30 centrifuga tipa IR-6, koje proizvodnjom slabo obogaćenog urana pridonose povećanju iranskih zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29