DRUGAČIJI TRETMAN

‘Čak je i stolica premalena‘: Putin u Moskvi dočekao Lukašenka, svi se pitaju gdje je onaj gigantski stol

Jedna od zanimljivosti susreta Lukašenka i Putina je i interijer prostorije u kojoj su razgovarali te odabir stola

Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u petak u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli odrediti koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Ruske vojne vježbe u Bjelorusiji trebaju trajati do nedjelje, a produbile su strahovanje Zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja graniči s objema zemljama.

Jedna od zanimljivosti susreta Lukašenka i Putina je i interijer prostorije u kojoj su razgovarali. Europske čelnike Putin je u zadnja dva tjedna, u jeku pregovora o ukrajinskoj krizi, uglavnom dočekivao u prostoriji s ogroknim stolom. Tako je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te njemačkim kancelarom Olafom Scholzom razgovarao na distanci od najmanje četiri metra. Čak je i vlastite ministre držao na distanci i razgovore vodio za dugačkim stolom.

image

Gore: Vladimir Putin i Emmanuel Macron; dolje: Vladimir Putin i Olaf Scholz

Sputnik/Afp; Mikhail Klimentyev/Sputnik/Afp
image

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i Vladimir Putin

Alexei Nikolsky/AFP

S bjeloruskim saveznikom Putin je očigledno želio razgovarati u intimnijoj atmosferi, pa je izabrao prostoriju u kojoj je između dvije stolice bio maleni stolić visine Putinova koljena. Toliko je malen da su na njega stali tek cvjetni aranžman te dva notesa s olovkama. Dopisnik Financial Timesa Max Seddon na Twitteru je komentirao da je čak i stolica premalena za krupnu fizionomiju Lukašenka.

Podsjetimo, Putin i Macron su razgovarali za velikim stolom zbog držanja socijalne distance jer je francuski čelnik odbio PCR testiranje.

Autoritarni politički vođa Lukašenko, koji željeznom rukom vlada Bjelorusijom od 1994., godinama se odupirao ideji da na svom teritoriju dopusti stalnu rusku vojnu bazu predstavljajući se kao političar koji ne zauzima stranu ni Istoka i Zapada.

Međutim, otkako mu je Putin pružio političku i gospodarsku pomoć kako bi ugušio protudemokratske prosvjede u 2020., koje je predvodila bjeloruska oporba, Lukašenko se više ne trudi održavati privid autonomije.

image

Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/AFP
image

Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 23:07