KRV, ZNOJ I SUZE

Cameron Brownu: Morat ćemo se baviti ogromnim deficitom

Cameron, Brown i Clegg bili su izrazito blijedi i negledljivi, a ukupni je dojam debate strašno loš
 Reuters

LONDON - Jedna od najnepredvidljivijih izbornih utakmica u Velikoj Britaniji u proteklih 50 godina večeras je trebala postati još zanimljivijom. Milijuni Britanaca sjeli su pred televizijske prijemnike kako bi pogledali najavljenu, povijesnu prvu televizijsku debatu u kojoj su političku umješnost, snalažljivost i karakter trebali odmjeriti laburistički premijer Gordon Brown, te lideri dviju najvećih opozicijskih stranaka, konzervativac David Cameron i liberalni demokrat Nick Clegg.

Politika i show business

No, tomu naprosto nije bilo tako. Do sada su prijedlozi izlaska na TV debate bili odbijani. Margaret Thatcher svojedobno je izjavila da su “debate u predsjedničkom stilu u ovoj zemlji strane i imaju rizik pretvaranja politike u show business. Mi ne biramo predsjednika, nego vladu. U prvom susretu nasumce je odabran ITV, a tema 90-minutne rasprave u studiju u Manchesteru bila je unutarnja politika. Postavljana su očekivana pitanja o školstvu, rješavanju ekonomske krize, vraćanju povjerenja nakon skandala potrošnje u parlamentu, porezima, zdravstvu. Odgovori kandidata bili su također očekivani. Kako je TV debata novost u predizbornoj Britaniji, čini se da su se bojali radikalnih izjava.

Dozu britanskog humora u studio je unio Gordon Brown i to na samom početku debate kada je Cameronu pojasnio da “se politika ne može srediti u Photoshopu poput postera”. Aludirao je, naime, na postere kojima konzervativci podrugljivo prikazuju Brownovo nasmijano lice. “Niti jedan novinski urednik u prošle dvije godine nije učinio za mene koliko konzervativna stranka, jer je moje lice uvijek nasmijano na tim posterima”, rekao je Brown.

Postavljana su očekivana pitanja o školstvu, rješavanju ekonomske krize: tu je Cameron vrlo otvoreno rekao Brownu kako će se oni nakon pobjede morati baviti ogromni deficitom.

Pričalo se o vraćanju povjerenja nakon skandala troškova zastupnika u parlamentu, porezima, zdravstvu. Odgovori kandidata bili su očekivani. Čini se da su se kandidati bojali radikalnih izjava ,a svi su naglašavali obiteljske vrijednosti.

Događaj ugušen pravilima

Tijekom emisije javnost je aktivno sudjelovala komentarima na blogovima i Tweeteru, a mnogi su izražavali negodovanje zbog sterilnosti i nezanimljivosti emisije. “Ne sviđa mi se što je važnost cijelog događaja ugušena pravilima i ograničenjima.

Kako bi nagovorili kandidate da pristanu, izmislili su mnoštvo pravila što je čitavu stvar učinilo sterilnom. Sve skupa pomalo nalikuje predstavu na kojoj nema mjesta pravoj debati”, za Jutarnji list komentira Paul Connolly s BBC-a.

Brown nije izgubio bitku s Cameronom

Nakon tjedana pripreme odbrana je formula: tri debate, tri lidera, tri televizijska programa, publika je pažljivo odabrana, zabranjeni su njihovi komenatari, čak i pljesak.

Neke su to od 76 točaka kojima se nastoje izbjeći nepravilnosti. Iako su mnogi najavljivali da će Brown izgubiti bitku s bivšim

PR stručnjakom Cameronom, većih pogrešaka u komunikaciji nije bilo. Dobra pripremljenost i uglađeni govori kandidata nekim je Britancima možda pomogao, a neke zbunio. Procjenjuje se da je gledanost emisije bila 65%, a dnevni list The Guardian najavio je da je za 33% od 30 milijuna ljudi koji su gledali emisiju ova debata presudna za odluku o tome kome će dati svoj glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:11