FORMULA ZA VEĆINU

Cameron i Brown nude se neodlučnom Nicku Cleggu

Vođa liberala iz pregovora mora izvući najveću korist a da ne otuđi birače i vlastite zastupnike
 AP

LONDON - Tri su najveće britanske stranke danas grozničavo pokušavale pronaći formulu za dobivanje parlamentarne većine, no na najvećim mukama bio je vođa liberalnih demokrata Nick Clegg.

‘Sprava za mučenje’

Jedan je visoki dužnosnik njegove stranke još je ujutro izjavio da “biračko tijelo izmislilo spravu za neopisivo mučenje liberalnih demokrata”, prenosi BBC.

Središnjicu liberalne stranke potom su poslijepodne su opkolile tisuće stranačkih pristaša koji su uzvikivali: “Želimo razgovarati s Nickom!” Mašući ljubičastim zastavama, Cleggu su htjeli predati peticiju kojom traže da izbori uvođenje proporcionalnog izbornog sustava te su se nadali da su dovoljno glasni da ih u središnjici čuje liberalna vlada u sjeni koja je jučer cijeli dan provela na sastancima.

Uistinu su ih i čuli i uskoro se među njima pojavio “Nick”.

- Molim vas da mi vjerujete da je reformiranje politike jedan od razloga zbog kojih sam ja i ušao u politiku. Preuzimam vašu peticiju i zauzvrat vas molim da nastavite svoju kampanju za drugačiju politiku - rekao je Clegg.

Prethodno je bio objavio svoja četiri prioriteta za pregovore o formiranju vlade: reformu poreza, reformu školstva, ekonomske mjere te reformu izbornog sustava.

Po prva dva pitanja lider konzervativaca David Cameron, čija je stranka osvojila najviše zastupničkih mjesta, još je u petak rekao kako je dogovor moguć. No, potom je ponovio da smatra da sa smanjivanjem državnog deficita i rezanjem troškova države treba početi odmah, što je suprotno stavu liberala koji tvrde da s rezovima treba pričekati kako se ne bi ugrozio oporavak.

Cameron nudi istragu

No, po pitanju izborne reforme, Cameron je ponudio tek komisiju koja će to pitanje istražiti. Analitičari upozoravaju da bi istraga mogla trajati unedogled, a Cameron čak raspisati nove izbore prije nego što komisija završi s radom.

- Nije potrebna istraga da bi se pokazalo da je osmina zastupničkih mjesta uz trećinu glasova jednako pljački usred bijela dana za liberalne birače - rekao je liberalni glasnogovornik za financije Lord Oakeshott, aludirajući na činjenicu da su liberali sa 23 posto glasova dobili 9 posto zastupnika.

Glavno je pitanje stoga je li Cameronova ponuda tek početna pozicija za pregovore ili uistinu maksimum koji on može dati a da pritom ne izgubi podršku među vlastitim zastupnicima. Konzervativci se boje da bi ih prelazak na proporcionalni sustav mogao ostaviti izvan vlasti još desetljećima jer na ovim su izborima dobili 47 posto zastupnika uz samo 36 posto glasova.

Prilika koja se ne propušta

S druge strane, Brown Cleggu nudi da će odmah raspisati referendum o proporcionalnom izbornom sustavu, što su lijevi listovi Guardian i Independent proglasili prilikom koju Clegg ne smije propustiti. Laburisti su za takvu manjinsku vladu već zatražili podršku škotskih i sjevernoirskih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28