KULOARI SASTANKA G20

Cameron iz ruku argentinske predsjednice odbio primiti omotnicu koja Falklande naziva Malvinima

'Kirchner je trabunjala o španjolskim naslovima u novinama, ali je govorila tako brzo da je prevoditelj nije mogao pratiti'
 YouTube

Nakon što se našao pod povećalom medija jer je raskošan pogled iz sobe u kojoj je intervjuiran na summitu G20 zakrio panoom da ne bude percipiran kao previše rastrošan , britanski premijer David Cameron i dalje je tema razgovora o G20 jer je od argentinske predsjednice Cristine Fernández de Kirchner jučer odbio primiti omotnicu na kojoj je Falklandsko otočje nazvano španjolskim odnosno argentinskim imenom Malvinas.

Kirchner je, čini se, pokušala ugurati mu u ruke omotnicu s UN-ovim rezolucijama u vezi spornog otočja, koje službeno pripada Velikoj Britaniji, ali na koje Argentina polaže pravo. Svjedoci su ispričali da je na omotnici pisalo "UN / Malvinas" i da se predsjednica vidno uzrujala kad ju je Cameron odbio uzeti.

- Ne predlažem sada potpunu raspravu o Falklandskom otočju , ali se nadam da znate da otočani održavaju referendum i nadam se da ćete poštovati njihovo mišljenje. Mi koji smo ovdje na sastanku na vrhu G20 trebali bismo vjerovati u samoodređenje i ponašati se demokratiski, rekao joj je Cameron.

Kirchner je na to odgovorila "nekakvim trabunjanjem o španjolskim naslovima u novinama, ali je govorila tako brzo da je prevoditelj nije mogao pratiti", dodao je jedan svjedok.

Britanski mediji komentiraju da je sadržaj UN-ovih rezolucija ionako poznat svima, tako da Cameron ne bi dobio nikakva nova saznanja iz sadržaja omotnice.

Stanovnici otočja, koji se većinom izjašnjavaju kao Britanci, najavili su referendum za sljedeću godinu. To su učinili u nadi da će se time jasno oduprijeti teritorijalnim pretenzijama Argentine, koje su postale učestalije nakon 30. godišnjice rata iz 1982.

- Rekao sam Kirchner da ako vjeruje u demokraciju mora poštovati volju falklandskog stanovništva, kasnije je ispričao Cameron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:27