VELIKA BRITANIJA

Cameron je cijelu prošlu noć skupljao glasove pekara

Konzervativci su najavili da će ignorirati pravila koja bi omogućila Brownu da ostane na čelu ako ne bude imao najviše zastupnika
 AFP

LONDON - Lider britanskih konzervativaca David Cameron najavio je da će kampanju voditi cijelu noć s utorka na srijedu kako bi pridobio još koji glas prije sutrašnjih izbora.

Cameron je najavio da će u 24 sata, od utorka do sutra navečer, u finiš svoje kampanje unijeti “pravu energiju” jer postoje “još milijuni ljudi koje tek treba uvjeriti”.

Radnici u trećoj smjeni

Koga je lider konzervativaca planirao uvjeravati usred noći? Pekare, ribare i druge radnike u trećoj smjeni, sve kako bi dokazao da ničiji glas ne uzima zdravo za gotovo, kako su ga optužili liberali i laburisti nakon što je predstavio svoje planove za prve dane u Downing Streetu.

Posljednje ankete pokazuju da su konzervativci u maloj prednosti pred laburistima i liberalima, no još nije sigurno da će im to donijeti većinu. Britanija koristi većinski izborni sustav u kojem se u svakoj izbornoj jedinici bira kandidata s najvećim brojem glasova. Takav sustav ima svojih prednosti jer su zastupnici odgovorni točno određenoj skupini ljudi, a u britanskom sustavu polovicu tjedna provode u uredima u svojim izbornim jedinicama, gdje im se birači mogu izravno obratiti. No, to znači i da nije važan ukupan broj glasova, nego kako su oni raspoređeni. U određenim kombinacijama laburisti bi na ovim izborima i s manjim ukupnim brojem glasova mogli imati najveći broj zastupnika.

Marginalne jedinice

Ovaj sustav znači i da se kampanja ponajprije fokusira na tzv. marginalne jedinice, one u kojima je margina, tj. razlika između stranaka mala, odnosno u kojima nitko nema premoćnu većinu. Očekivalo se da će u takvim izbornim jedinicama Cameron voditi svoj ponoćni “blitz”, kako ga nazivaju britanski mediji.

Cameron se obrušio i na nova pravila dogovorena u državnoj administraciji, koja bi, ako ni jedna stranka ne bude imala apsolutnu većinu, omogućila premijeru Gordonu Brownu da ostane premijer još tjedan dana nakon izbora kako bi pokušao dogovoriti koaliciju s liberalnim konzervativcima. Iako se za nova pravila znalo i prije nego što je kampanja službeno počela, Cameron sada tvrdi da ga nitko o njima nije konzultirao i da ih planira ignorirati, formirati manjinsku vladu i iskoristiti zamah koji bi mu donijela izborna pobjeda.

Britanska tradicija predviđa jasan scenarij. Ako opozicija osvoji apsolutnu većinu, premijer ujutro podnosi ostavku kraljici, a ona lideru pobjednika daje mandat da sastavi vladu i njemu je prvi dan nakon izbora ujedno prvi radni dan. No, ako nitko nema apsolutnu većinu, formalno ne postoje jasna pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:22