NIJE DEFINIRAO ŠTO

Cameron najavio da će Britanija poduzeti mjere zbog smrti Navaljnog i pozvao ostale zemlje da naprave isto

Britanska vlada u petak je objavila da će pozvati dužnosnika ruskog veleposlanstva kako bi mu jasno dala na znanje da za smrt Navaljnog u potpunosti odgovornima smatra ruske vlasti
 Alexander Nemenov/Afp

Britanija će poduzeti određene mjere zbog smrti ruskoga oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u pritvoru te poziva i druge zemlje da učine isto, rekao je u subotu britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

"Kada se dogode užasna kršenja ljudskih prava poput ovoga trebale bi uslijediti posljedice", rekao je Cameron za Sky News. "Mi sada tražimo pojedince koji su odgovorni, razmatramo mogućnost poduzimanja određenih mjera."

Ruska zatvorska služba objavila je da je Navaljni (47) u petak pao u nesvijest i umro nakon šetnje u kaznenoj koloniji Arctic u kojoj je bio pritvoren.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš u subotu je potvrdila informaciju o njegovoj smrti, pozvavši se na službenu obavijest koju je dobila njegova majka Ljudmila.

Zapadni čelnici i dužnosnici izrazili su gnjev zbog smrti Navaljnog, najgorljivijeg kritičara ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tu je reakciju u petak nazvao neprihvatljivom.

Britanska vlada u petak je objavila da će pozvati dužnosnika ruskog veleposlanstva kako bi mu jasno dala na znanje da za smrt Navaljnog u potpunosti odgovornima smatra ruske vlasti.

Cameron je odbio reći pojedinosti o potencijalnim potezima te je kazao da će o tom pitanju raspravljati s kolegama iz Grupe G7 i čelnicima ostalih nacija na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

"Razgovarat ćemo s njima. Jasno je da ćemo poduzeti određene mjere i pozvao bih ostale da učine isto", rekao je Cameron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:49