VELIKA BRITANIJA

Cameron: Od petka odmah manje novca za socijalu

Vođa konzervativaca tvrdi da je sada u zamahu, ali da će, ne osvoji li apsolutnu većinu, radije voditi manjinsku vladu, nego ići u koaliciju s liberalima
 AP

London - Uspije li osvojiti apsolutnu većinu na izborima u četvrtak, vođa britanskih konzervativaca David Cameron već u petak planira zasukati rukave i početi voditi vladu “tihe djelotvornosti” koja se neće baviti onim što o njoj pišu mediji, piše londonski Times.

Rezanje deficita

Cameron je najavio da će se prvih dana u Downing Streetu baviti rezanjem rekordnog proračunskog deficita, ali da će ministrima zabraniti da to postignu uz manja prava građana ili lošije usluge državnog aparata. Rekao je da će kraljičin govor, u kojemu ona iznosi planove “svoje vlade”, uključivati brigu za starije i one u lošem materijalnom položaju, smanjenje birokracije, zakone za poticanje poduzetništva te reforme koje će roditeljima i udrugama omogućiti da osnuju državne škole.

Prema pisanju Guardiana, konzervativci vjeruju da će vlada imati najviše šest mjeseci da prihvati drastične mjere nužne za smanjenje deficita koji je dosegao 163 milijarde funti, jer će prema kraju godine dobra volja građana slabjeti.

- Želim da vlada bude odmah na svome mjestu i spremna donositi odluke - rekao je Cameron.

No, Cameron će svoje planove moći provesti samo ako osvoji apsolutnu većinu, odnosno najmanje 326 mjesta u parlamentu, ili ako bude imao značajnu relativnu prednost pred ostalim strankama, a prema posljednjim anketama, to nije sasvim izvjesno. Cameron je biračima poručio i da parlament bez jasne većine treba izbjeći jer će to donijeti “nered i šeprtljanje”.

Neke glupe odluke

Čak i ako ne osvoji apsolutnu većinu, iz Konzervativne se stranke sada čuje da će radije voditi manjinsku vladu, nego ići u koaliciju s liberalima, a glasove bi mu osiguravala Ulsterska unionistička stranka. Lider liberala Nick Clegg rekao je da su jednostranačke vlade dovele do nekih “ozbiljno glupih odluka”, kao što je i napad na Irak.

33% Konzervativci

28% Liberalni demokrati

28% Laburisti

34% Konzervativci

29% Liberalni demokrati

28% Laburisti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29