BITKA ZA MILIJUNAŠE

Cameron poručio bogatim Francuzima: Ako vam Hollande povisi poreze, dođite živjeti u London

Francuska se sprema uvesti maksimalan porez od čak 75 posto za svoj najviši porezni razred
 AP

Pobjeda socijalista na francuskim parlamentarnim izborima znači da će zemlja sada pokušati naći izlaz iz krize višim porezima i većim trošenjem. Dok se Francuska sprema povisiti porez za svoj najviši najviši razred, odnosno za one koji zarađuju više od 7 i pol milijuna kuna godišnje, na čak 75 posto, britanski premijer David Cameron pozvao je bogate Francuze da se presele u Veliku Britaniju.

- Mislim da je potpuno pogrešno uvesti tako nekonkurentan maksimalan porez, izjavio je Cameron. Ako Francuzi uistinu usvoje taj 75-postotni porez, mi ćemo crvenim sagom dočekati još više francuskih tvrtki, koje onda nama u Britaniji mogu plaćati naš zdravstveni sustav, školstvo i sve ostalo.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault najavio je da se nova vlada sprema sniziti dob za odlazak u penziju s 62 na 60 godina, što bi stajalo 160 milijardi kuna godišnje, ali se računa da će dati vjetar u leđa javnom sektoru.

Istovremeno su i Ayrault i francuski predsjednik François Hollande uvjereni da će im premoćni mandat u Nacionalnoj skupštini omogućiti oduprijeti se proračunskim rezovima koje zahtijeva Njemačka te traže od Bruxellesa injekciju u europsko gospodarstvo koja bi ga brže pokrenula. U tome ih podržava i većina francuskih birača.

- Svaka zemlja sama određuje svoje poreze, ali smatram da u svijetu globalnog kapitala u kojem svi računamo jedni na druge poduzetnike želimo ohrabriti da izgrađuju i razvijaju svoje tvrke, rekao je Cameron na G20 summitu u Los Cabosu u Meksiku.

- Bienvenues à Londres (Dobrodošli u London) - globalni financijski centar, Francuzima je poručio i gradonačelnik Londona Boris Johnson. London vam je na kućnom pragu, a ako vaš vlastiti predsjednik ne želi vaša radna mjesta, prilike i gospodarski rast koji stvarate, želimo ih mi.

U Londonu trenutno živi i radi nekoliko stotina tisuća Francuza, a sve veće francuske banke imaju urede u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:21