MEDIJSKI SKANDAL UGROŽAVA I BRITASNKOG PREMIJERA

Cameron: Sada je moj posao počistiti Murdochov nered

 AP

LONDON - Skandal koji je obavio medijsko carstvo Ruperta Murdocha jučer se preselio u srce britanske politike , u Donji dom parlamenta gdje se premijer David Cameron bio prisiljen braniti od pitanja o tome zašto je Andyja Coulsona, bivšeg i u međuvremenu uhićenog urednika tabloida News of the World (NoTW), zaposlio kao svog direktora komunikacija.

- Gledajući unatrag, na temelju onoga što znam danas, ne bih mu ponudio taj posao, a pretpostavljam da ga on ne bi ni prihvatio. No, odluke se donose u sadašnjosti. A sada je moja glavna odgovornost počistiti taj nered - rekao je Cameron.

Skratio put u Afriku

- Nije riječ o gledanju unatrag. Riječ je o svim informacijama koje je premijer ignorirao - rekao je šef opozicije Ed Miliband, te nabrojao čak pet situacija u kojima su Cameron i njegovi savjetnici bili upozoreni na Coulsona.

- Nije to bila samo golema nesposobnost, bio je to namjeran pokušaj da se sakriju od činjenica o Coulsonu - rekao je Miliband te dodao da je premijer bio u ‘tragičnom sukobu odanosti’ pa je donio pogrešnu odluku kada je umjesto da se ponaša odgovorno prema naciji, stao uz Coulsona.

Premijer je radi obraćanja parlamentu skratio svoj posjet Africi, a od zastupnika je zatražio i da za jedan dan odgode odlazak na ljetnu stanku. Parlamentarni je odbor za unutarnja pitanja pak ubrzao objavu izvještaja o svojoj istrazi o skandalu kako bi bio objavljen prije Cameronova nastupa u parlamentu. U izvještaju stoji da je News International 2005. i 2006. namjerno ometao istragu Scotland Yarda o hakiranju i podmićivanju policije, u vrijeme kada je Coulson bio glavni urednik.

Tvrtka je tada tvrdila da je za sve kriv jedan jedini odmetnuti novinar, no odbor je u utorak čuo da je bivši tužitelj Lord Macdonald u mailovima News Internationala pronašao ‘zasljepljujući očite’ dokaze o korumpiranim uplatama policajcima.

Cijelo desetljeće

Macdonald je izjavio da mu je na temelju tih mailova trebalo ‘između tri i pet minuta’ da odluči što bi od toga trebalo proslijediti policiji, a da su ti materijali u rukama odvjetnika News Internationala bili godinama.

No, navodi se da ni u Scotland Yardu nije bilo ‘stvarne volje’ da se pozabavi nedostatkom suradnje Murdochove korporacije; da nikad nisu provedene provjere sada uhićenog bivšeg zamjenika urednika NoTW-a Neila Wallisa, kojeg je policija 2009. zaposlila kao savjetnika za komunikacije i to u vrijeme kada je vodila istragu o hakiranju; ali i da bez dodatnog budžeta i dodatnog osoblja policija istragu ovakvih razmjera neće moći provesti do kraja, a prije nego što se uopće kontaktiraju sve žrtve hakiranja, njih nekoliko tisuća, moglo bi proći i čitavo desetljeće.

Najbolji dan na burzi

U izvješću se direktorica News Internationala Rebekah Brooks optužuje da nije govorila istinu kada je rekla da nije znala ni za hakiranje ni za potplaćivanje policije. No, ekonomski su analitičari hvalili držanje Ruperta Murdocha i njegova sina Jamesa na saslušanju pred drugim odborom, onim za kulturu, medije i sport, u utorak.

Dionice News Corporationa zabilježile su svoj najbolji dan na burzi otkako je počeo skandal te su porasle za više od pet posto i korporaciji vratile 2,2 milijardi od 8,3 milijardi dolara koliko je kompanija izgubila na vrijednosti od početka skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:37