18. OBLJETNICA GENOCIDA

Cameron: Srebrenica upozorava što se dogodi kad se zlo ne zaustavi

Komentirajući sadašnje stanje u BiH Cameron je ustvrdio kako se u toj zemlji puno toga promijenilo u usporedbi s "mračnim danima" 90-ih godina prošlog stoljeća jer više nema takve prijetnje nasiljem

U povodu obilježavanja 18. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice predsjednik vlade Velike Britanije David Cameron izjavio je kako je važno da se ta zbivanja nikada ne zaborave dodajući pri tom kako je Srebrenica snažno upozorenje što se može dogoditi kada se mržnja, diskriminacija i zlo ne zaustave.

"Na današnji dan, prije osamnaest godina 11. srpnja 1995. godine snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića zauzele su grad Srebrenicu u BiH. U danima koji su uslijedili više od osam tisuća muškaraca i dječaka je ubijeno a do trideset tisuća žena i djevojčica je nasilno protjerano. I sada pamtim užas ovih događaja a danas me ponovo obuzima osjećaj najdublje sućuti sa ožalošćenima", stoji u Cameronovoj izjavi koju je medijima dostavilo britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Britanski je premijer podsjetio kako je ove godine po prvi puta komemoracija posvećena žrtvama Srebrenice održana i u Londonu.

Komentirajući sadašnje stanje u BiH Cameron je ustvrdio kako se u toj zemlji puno toga promijenilo u usporedbi s "mračnim danima" 90-ih godina prošlog stoljeća jer više nema takve prijetnje nasiljem.

"Ipak, pred BiH je još uvijek put koji treba prijeći ako želi ostvariti svoj potencijal i pozicionirati se kao članica EU i NATO ostvarujući svoju ulogu stabilne i suverene države", poručio britanski premijer potvrdivši kako je njegova zemlja čvrsto opredijeljena pomoći BiH u dostizanju tog cilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:58