SKANDAL U BRITANIJI

Cameronov suradnik prvo špijunirao političare pa se zaposlio u vladi

Scotland Yard razmišlja o pokretanju nove istrage, a optuženi Andy Coulson tvrdi da će doći na ispitivanje

LONDON - Neki su pretpostavljali, a neki smatrali da se radi o paranoji bogatih i slavnih. Međutim, prije četiri godine procurila je skandalozna vijest da su novinari britanskog tabloida News of the World prisluškivali osobe iz javnog života.

Povjerljive informacije

Sve je počelo s kraljevskom obitelji. Prinčevi William i Harry primijetili su da britanski tabloid nerijetko dolazi do informacija koje je nemoguće doznati - osim ako se ima uvid u njihovu govornu poštu. Istraga Scotland Yarda 2006. potvrdila je njihovu bojazan i rezultirala saznanjem da je novinar News of the Worlda Clive Goodman raspolagao s tisućama brojeva mobitela osoba iz javnog života i stotinjak PIN kodova njihovih govornih pošti. Clive Goodman i privatni istražitelj Glenn Mulcaire, koji je također radio za britanski tabloid, završili su u zatvoru i time je slučaj, manje-više, zaključen.

Bez komentara

Međutim, prošlotjedna reportaža u New York Timesu vratila je slučaj na naslovnice britanskih novina. Bivši novinar spomenutog tabloida Sean Hoare rekao je New York Timesu da je tadašnji urednik News of the Worlda Andy Coulson znao za čitavu praksu prisluškivanja. Nevolja je u tome što je Andy Coulson danas glavna osoba za odnose s javnošću Davida Camerona. Za koalicijsku vladu ovo je prvi veliki skandal u prva četiri mjeseca na vlasti.

Na dnevnoj bazi javljaju se članovi parlamenta koji su uvjereni da je njihov telefon bio prisluškivan. Redaju se tužbe News Group Newspapersa, dijela imperija Ruperta Murdocha kojem pripada i News of the World. On slučaj zasad ne komentira. Puni komentara su Britanci koji skandal vide kao dokaz da prljave igre tabloida nemaju kraja. Na meti se našla i Metropolitan Police zbog nepoduzimanja mjera. Oni, pak, tvrde, da do objave reportaže u New York Timesu nisu znali za ozbiljnost slučaja.

Dao ostavku

Andy Coulson je otkaz na mjestu urednika dao nakon skandala u tabloidu koji je uređivao iako je tvrdio da nije imao veze sa slučajem. Kako Scotland Yard razmišlja o pokretanju nove istrage, danas se javio policiji da će doći na ispitivanje o cijelom slučaju. Downing Street razmatra optužbe protiv svoga djelatnika, no ishod će se znati tek nakon istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:58