KRIZA U UNIJI

Cameronov veto podijelio i vladajuću koaliciju. Zamjenik premijera: Britanijabi mogla postati samotnjak Europe

New British Prime Minister David Cameron, left, greets leader of the Liberal Democrats Nick Clegg on the doorstep of 10 Downing Street in London, Wednesday, May 12, 2010. British Prime Minister David Cameron has quietly begun his first full day at work, arriving at his new home No. 10 Downing Street but making no immediate announcements about the shape of his government.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
 AP

LONDON - Euroskeptici koji trljaju ruke od sreće trebaju paziti što žele - upozorio je zamjenik britanskog premijera Nick Clegg nakon što je David Cameron u petak ujutro odbio potpisivanje ugovora o novim pravilima fiskalne politike Europske Unije.

Iako je u izjavi za medije podržao Camerona tvrdeći da su zahtjevi Britanije “razumni”, za vikend su otkrivene tenzije unutar koalicije. Izvori bliski Cleggu otkrivaju da je, nakon što je u ranim jutarnjim satima obaviješten o Cameronovoj odluci, bio šokiran, jer smatra da bi Britanija mogla postati “samotnjak Europe”

Najteže razdoblje

Za razliku od podrške u svojoj konzervativnoj stranci, koja je Cameronovu nepopustljivost dočekala s oduševljenjem, koalicijski partneri, liberalni demokrati, manje su oduševljeni. Njihov čelnik Clegg strahuje da bi izolacija od ostalih 26 članica EU mogla oslabiti odnose sa SAD-om te ugroziti zaštitu Cityja i strana ulaganja u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sutrašnje Cameronovo obraćanje u parlamentu bit će, prema očekivanjima, puno tenzija. Podijeljena mišljenja o tome je li ispravno postupio mogla bi postati najkritičnija točka u 18 mjeseci koalicijske vlade. Prema rezultatima novih anketa nedjeljnog Independenta i agencije ComRes, čak polovina ispitanih, njih 52 posto, smatra da je europska kriza idealna prilika za Britaniju da ostavi EU. Prema istoj anketi, popularnost britanskog premijera pala je 22 posto,

Pad popularnosti

To je više od pada lidera liberalnih demokrata i laburista. Za Britance, podijeljene u mišljenjima o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u EU, ovo je razdoblje s puno pitanja, a malo odgovora. Jedno je sigurno: kada se lideri 26 zemalja EU u ožujku sastanu na summitu, Cameron neće biti pozvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:54