PRVI POTEZ

Cameronova vlada prvo sebi smanjila plaću

Progovorili i prvi torijevski skeptici, koji ne vjeruju da će koalicija izdržati punih pet godina
 AP

LONDON - Jedan od prvih poteza britanske vladajuće koalicije smanjenje je ministarskih plaća za pet posto, što bi donijelo uštedu od tri milijuna funti za vrijeme njihova mandata.

‘Čudna ekipa’

Plaće će ostati zamrznute do isteka mandata 2015., a koalicija torijevaca i liberalnih demokrata donijela je i prve mjere za rezanje javne potrošnje i smanjenje državnog deficita. Iako ministri zasad pokušavaju pokazati jedinstvo pred novinarima, javnost i mnogi u torijevskim redovima otvoreno sumnjaju u uspjeh novog tima.

- Jako sam skeptičan u pogledu trajanja koalicije s Liberalnim demokratima i mislim da bi to moglo imati dugoročne posljedice na našu stranku - izjavio je konzervativni zastupnik Richard Drax za dnevnik Independent.

- Liberalni demokrati su čudna ekipa i mogli bi otežavati vođenje koalicije. Kad zagusti, mislim da će mnogi liberali reći: ‘Ne sviđa nam se to jer nas ne čini popularnim, a mi ne volimo biti nepopularni’. Ne pristupa se toj stranci ako se želi u vladu - istaknuo je, pak, Ian Liddell-Grainger.

Cameronu 7000 funti manje

No, novi premijer David Cameron danas je odbijao sve skeptike. Izjavio je da koalicija ima zajedničku agendu te da ne bi oformio takvu vladu da nije uvjeren da može uspjeti.

- Razuvjerit ćemo sve koji sumnjaju - rekao je Cameron te priznao da mu je još čudno kad ga nazivaju premijerom.

Tisak, pak, ni danas nije prestao sa šalama o medenom mjesecu i velikoj ljubavi u koju nitko ne vjeruje. Cameron, čija je godišnja plaća sad smanjena za 7000 funti, dovršavao je postav vlade, upotpunjujući preostala, manja važna mjesta u kabinetu, a ministar vanjskih poslova William Hague u Washingtonu se trebao susresti s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48