BIJES U EKVADORU

Carinici pronašli 185 mladunaca najveće kornjače na svijetu: ‘Ovo je zločin protiv države!‘

Krijumčari su najveća opasnost za Galapagoške kornjače, najveće na svijetu, koje inače mogu poživjeti i više od 100 godina
Krijumčarene kornjače
 Facebook/ECOGAL

Carinski službenici Ekvadora pronašli su čak 185 jedinki mladunčadi Galapagoške kornjače, poslane s tog otočja, u torbi koja je doputovala na zračnu luku u nedjelju.

Galapagoška kornjača najveća je na svijetu (može dosegnuti više od 300 kg), čije jedinke mogu preživjeti i više od stotinu godina. Nom broj im se smanjuje zbog prirodnih nametnika kao i krijumčara. Tako je samo u ovom slučaju deset kornjača bilo mrtvo kada je torba otkrivena u zračnoj luci na otoku Baltra. Procjenjuje se da su bebe-kornjače stare manje od tri mjeseca.

image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL
image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL

Sve kornjače u torbi su bile zamotane u plastiku, a preživjele su samo srećom, pronađene tijekom rutinske inspekcije. Vjeruje se da krijumčari kornjače pakiraju u slojeve plastike kako bi spriječili da se kreću i tako budu otkrivene prilikom rendgenskog pregleda prtljage, no dužnosnik na carini bio je sumnjičav i odlučio otvoriti torbu u kojoj se nalazilo gotovo 200 živih bića.

BBC podsjeća kako su krijumčari najveća opasnost za Galapagoške kornjače. Kupuju ih kolekcionari i ilegalne trgovine zaštićenim životinjskim vrstama, a cijena im može doseći i više od pet tisuća dolara.

image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL

Neimenovana prijevoznička tvrtka koja je organizirala transport kornjača ustvrdila je kako je, prema njihovim saznanjima, torba sadržavala "suvenire". Nitko dosad nije uhićen, no zaposlenici tvrtke odvedeni su na saslušanje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti incidenta.

image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL
image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL

Ekvadorski ministar zaštite okoliša Marcelo Mata događaj je opisao kao zločin protiv faune i prirodnog naslijeđa te države. Podsjetio je da je Galapagos, otočje smješteno oko tisuću kilometara od Ekvadora u Tihom oceanu, dom mnogim jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama. Kornjače, za koje se vjeruje da su na otoke stigle prije oko tri do četiri milijuna godina, svakako su najpoznatije.

Kada se pronađe krivac, prijeti mu ozbiljna kazna. Prema tamošnjim zakonima, krijumčarenje životinja kazneno je delo za koje se odlazi i do tri godine u zatvor, pojašnjava BBC.

image
Krijumčarene kornjače
Facebook/ECOGAL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:09