KOMUNIZAM S CIJENOM

CARSKI ROĐENDAN Proslava 120. rođendana Mao Ce-tunga koštat će 2,5 milijardi dolara

Sagrađen je i novi kolodvor te prilazne ceste kako bi se ugostio sve veći broj turista i domaćih i stranih koji pohode rodni kraj komunističkog vlastodršca

Nakon što su otkriveni detalji oko državne proslave 120 rođendana vođe kineske komunističke revolucije Mao Ce-tunga koja će koštati 2,5 milijardi dolara. Internet , odnosno kineska Twitter inačica Sina Weibo , je "eksplodirala od komentara razjarenih protivnika ili zadovoljnih pobornika tog diktatora.

Središnja proslava održat će se 26 prosinca u Pekingu, a to će stvarno biti veliki praznik sa 16 ekstravagantnih programa i priredaba, obnovit će se muzejski centar i rodna kuća dugovječnog kineskog lidera u gradiću Šaošanu u pokrajini Hunan, a sagrađen je i novi kolodvor te prilazne ceste kako bi se ugostio sve veći broj turista i domaćih i stranih koji pohode rodni kraj komunističkog vlastodršca. Maovu rodnu kuću i muzej godišnje posjeti nekoliko desetaka milijuna ljudi.

- Ne mogu vjerovati da vlast troši tolike novce na obilježavanje rođendana jedne tako diskutabilne osobe. A koliko novaca troše na borbu s zagađenjem zraka? Kakva nam je zdravstvena usluga? Kako se hrane naši studenti? – pita se jedan ogorčeni Kinez na Sina Weibo.

Mnogi Kinezi se pitaju šta je s obećanom politikom štednje i manje rastrošnosti koju je obećao novi predsjednik Xi Jinping .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:27