FRANJO STIŽE NA KUBU

Castro u čast Pape pušta 3522 uznika

Na putovanju će papa Franjo održati 26 govora, od kojih četiri na engleskom, a ostale na španjolskom
 AFP

Kuba, Sjedinjene Države Amerike i Organizacija Ujedinjenih naroda mete su 9-dnevnoga i dosad najduljeg putovanja poglavara Katoličke crkve pape Frane. “Glavni razlog putovanja”, rekao je Papa za Opće audijencije u srijedu u Vatikanu, je “Osmi međunarodni susret obitelji u Philadelphiji”. Tu će on vjerojatno iznijeti svoja gledišta uoči skoroga redovitog zasjedanja Biskupske sinode o obitelji. Drugi je važan razlog govor pred Općom skupštinom Organizacije UN na njezinu jubilarnome sedamdesetom zasjedanju, gdje će akcent biti na očuvanju Zemlje, u skladu s enciklikom Laudato si’.

Pedofilska afera

Papa će na tom putovanju održati 26 govora, od kojih četiri na engleskome, a sve ostalo na svome španjolskome. Njime govori sada već i većina katolika u USA, otkako su pedofilske afere odrinule mnoge katolike irskog porijekla, dok su se uselili novi iz Latinske Amerike.

Papa putuje sutra u 19 sati iz Rima i stiže u Havanu tri sata ranije (zahvaljujući vremenskoj razlici). U Havani će slaviti misu u nedjelju, na Trgu Revolucije, gdje će ga s fasade “motriti” Che Guevara, kao i njegove prethodnike koji su tu misili: sv. Ivana Pavla II i Benedikta XVI. U službenom programu je kurtoazni posjet predsjedniku Raúlu Castru, a izvan programa je veoma vjerojatan susret s njegovim prethodnikom i bratom Fidelom.

Bez susreta s gerilcima

Kubanski režim je odlučio “u čast Papina posjeta” pustiti na slobodu 3522 zatvorenika - među kojima nema političkih. Štoviše, prije nekoliko dana su pritvorili pedesetak osoba koje su prosvjedovale protiv Rimske crkve, optužujući je da je prepodatna braći Castro. Redovite nedjeljne prosvjede organiziraju “Gospođe u bijelome” koje predvodi Berta Soler. Ona je uzalud zahtijevala da se Frane u Havani sastane i s njom.

Nije predviđen ni Papin susret s gerilcima iz Kolumbije, pripadnicima FARC-a, koji u Havani vode mirovne pregovore s predstavnicima kolumbijske vlade, “ali Papa uvijek može odlučiti drukčije”, pitijski je objasnio ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi.

U Washingtonu će, kako je najavljeno u Vatikanu, predsjednik Barack Obama dočekati Papu na aerodromu u vojnoj bazi Andrews, a ne pred Bijelom kućom, kako predviđa protokol - pa je to rijetka počast. U srijedu će Papa i Obama razgovarati u Ovalnom kabinetu, a potom bi se morali pojaviti zajedno na balkonu Bijele kuće. U četvrtak će Frane biti prvi papa koji se izravno obraća Kongresu Sjedinjenih Država. U New Yorku je predviđen i susret s rabinom i imamom na mjestu gdje je nekada bilo razizemlje - Ground Zero - Svjetskoga trgovinskog centra, razoreno u atentatu Al Qa’ide prije 14 godina.

Posjet Africi

Iako američke službe smatraju da je Papin posjet visokoga sigurnosnog rizika, iako je već zatvoren mladić koji je navodno kanio atentirati na Bergogliov život, Papa je odlučio da će se među masom kretati kao i obično, u otvorenome bijelome papamobilu.

Nakon tog pohoda u jedan od svjetskih centara papa Frane se opet vraća “periferiji” koju preferira: posljednjih šest dana studenoga posjetit će Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:40