AMERIČKE SANKCIJE

Čavaru i Šeranića mediji iz Hercegovine i Republike Srpske brane, bošnjački likuju: ‘Bit će toga još‘

Ne stišavaju se reakcije na američke sankcije dvojici dužnosnika

Alen Šeranić i Marinko Čavara

 AFP

Bosansko-hercegovački mediji posvetili su, očekivano, dosta pažnje raznim interpretacijama vijesti da je SAD donio odluku o sankcioniranju ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića te predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare jer su, kako se tvrdi, "ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski sporazum i demokratske procese ili institucije".

Dok hercegovački mediji naglašeno citiraju dijelove Čavarina priopćenja kojim odbacuje sve američke optužbe na svoj račun, kao i stav predsjednika RH Zorana Milanovića da je obrazloženje odluke o sankcioniranju visokog dužnosnika HDZ-a BiH Marinka Čavare "politički nepismeno i baš cinično jer u podrivanju slova i duha Daytonskog sporazuma svoje prste je imala i još ima i američka diplomacija skupa s visokim predstavnicima za BiH", mediji iz Republike Srpske brane svog ministra Šeranića i njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika.

Banjalučki portali dosta su pažnje poklonili vijesti da su udruge liječnika i medicinskih sestara pozvale sve zdravstvene radnike da u četvrtak u podne na pet minuta odustave rad i tako podrže ministra Alena Šeranića. "Svakome je jasno da je riječ o političkoj manipulaciji što se i pokazalo na primjeru našeg ministra zdravlja i socijalne zaštite. Riječ je o časnom i pristojnom čovjeku, izuzetnom profesionalcu koji svoj posao obavlja savjesno i u skladu s dužnostima koje ga sljeduju u odnosu na funkciju koju obavlja što se pokazalo i u proteklom periodu pandemije covida-19 kada nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao bez zdravstvene zaštite", poručuje iz udruga liječnika i medicinskih sestara.

Radio-televizija Republike Srpske prenijela je i poruku zastupnice Dodikove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanje Vulić koja kaže da su sankcije SAD-a Alenu Šeraniću i Marinku Čavari pokušaj discipliniranja dužnosnika SNSD-a i HDZ-a. "Kršenje i potkopavanje Daytona je sve ono što radi političko Sarajevo u koordinaciji sa stranim ambasadama i podobnim opozicijskim strankama - PDP-om i SDS-om - koje nemaju hrabrosti javno iznijeti svoje mišljenje o bilo čemu, već slušaju naredbe svojih nalogodavaca", tvrdi Dodikova stranačka kolegica.

S druge strane, bošnjački mediji likuju nad američkim sankcijama i nadaju se novima. Sarajevski Dnevni avaz u svom "Komentaru dana" ispod naslova "Bit će ih još: SAD još nisu završile s bosansko-hercegovačkim pravosuđem, lista je spremna" piše da američka administracija ništa ne radi slučajno ni iznenada i da će lista političara pod sankcijama svakog mjeseca biti sve veća. "Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Gordana Tadić, Mirsad Kukić, Asim Sarajlić, Alen Šeranić, Marinko Čavara... Ovo su imena bosansko-hercegovačkih dužnosnika koji su završili na američkoj crnoj listi u posljednjih nekoliko mjeseci. Za sada mala, ali odabrana skupina … Samo je pitanje vremena kada će osvanuti novo ime. Svi koji su se ogriješili o zakon, Ustav, krše Dayton, pozivaju na secesiju, otimaju nadležnosti, imaju razlog da strahuju. A takvih je na desetine u državi kakva je Bosna i Hercegovina, raščerupana između tri nacionalna tora, gdje svako vuče svoje konce. Međutim, ovima koji muljaju, nije svejedno. Amerika je konačno shvatila koliko su opasni potezi koje pojedinci u BiH povlače i kakve posljedice mogu izazvati", piše, među ostalim, komentator Dnevnog avaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23