STRAH OD NOVOG SOJA

CDC će prikupiti podatke o putnicima iz osam država južne Afrike zbog omikrona

CDC od 8. studenog zahtijeva od svih zrakoplovnih kompanija prikupljanje podataka od svih putnika na međunarodnim linijama
 Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Američki dužnosnici naredili su zrakoplovnim kompanijama predaju podataka o putnicima koji su nedavno bili u osam južnoafričkih država te će ih predati lokalnim i državnim zdravstvenim agencijama, proizlazi iz dokumenata koje je dobio na uvid Reuters.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pismom je zatražio kasno u utorak od zrakoplovnih kompanija imena i informacije o kontaktima svakog putnika koji je u posljednjih 14 dana bio u Bocvani, Esvatiniju, Lesotu, Malaviju, Mozambiku, Namibiji, Južnoafričkoj Republici ili Zimbabveu, pozivajući se na pojavu omikron varijante covida-19.

"CDC će predati podatke o kontaktima tih putnika nadležnim državnim i lokalnim javnozdravstvenim vlastima zbog potencijalnog javnozdravstvenog nadzora koji može uključivati preporuke za testiranje, karantenu i izolaciju", poručio je CDC zrakoplovnim kompanijama.

CDC od 8. studenog zahtijeva od svih zrakoplovnih kompanija prikupljanje podataka od svih putnika na međunarodnim linijama, ali nije zahtijevao predaju imena putnika.

Po novoj direktivi koja je stupila na snagu kasno u utorak, a Reuters ju je dobio na uvid, zrakoplovne kompanije moraju dati podatke CDC-u unutar 24 sata od slijetanja putnika u SAD koji su bili u nekoj od navedenih osam afričkih država.

Prikupljeni podaci uključuju ime i prezime, adresu stanovanja, broj mobitela, drugi broj mobitela za kontakt i e-mail adresu.

Od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj gotovo svi stranci koji su bili u jednoj od osam južnoafričkih država ne mogu ući u SAD.

Odvojeno je CDC potvrdio da će tražiti od svih putnika koji ulaze u zemlju zračnim putem negativni test na covid-19 koji je napravljen unutar jednog dana od polijetanja.

Trenutno cijepljeni putnici mogu pokazati test napravljen unutar tri dana od leta.

Gotovo svi stranci moraju biti cijepljeni kako bi ušli u SAD, a necijepljeni kojima je dopušten ulazak moraju napraviti test na covid-19 u roku od 24 sata po dolasku. Taj će uvjet vrijediti i za američke državljane i za strance.

Bidenova administracija također razmatra uvođenje obveze dodatnog testiranja unutar trećeg do petog dana dolaska u SAD zračnim putom.

Također će se možda zahtijevati od međunarodnih putnika potpis da će se pridržavati svih državnih i javnozdravstvenih mjera.

United Airlines i Delta Air Lines nisu uveli nikakve promjene koje se tiču izravnih letova iz Južnoafričke Republike od uvođenja restrikcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58