POVUČENI SAVJETI

CDC objavio pa naprasno povukao vijest o covidu koja je zabrinula svijet: ‘Bila je to greška!‘

U greškom objavljenim nadopunjenim smjernicama upozorava se da čestice virusa mogu prijeći i više od dva metra
 PEDRO PARDO/AFP

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ponedjeljak je u novim smjernicama upozorio da se covid-19 može prenositi malim česticama u zraku te da virusi tako mogu prijeći i više od dva metra.

Međutim, nekoliko sati kasnije CDC je sa svojih internetskih stranica povukao spomenute smjernice tvrdeći da se radilo tek o skici koja je greškom objavljena.

- Greškom objavljene smjenice ne odražavaju naše trenutno znanje, izjavio je za Washington Post jedan službenik iz CDC-ja.

U greškom objavljenim nadopunjenim smjernicama za borbu protiv covida-19 savjetovalo se da ljudi koriste pročišćivače zraka kako bi smanjili unos klica u zatvorene prostore i tako izbjegli širenje bolesti.

Virusi koji se prenose zrakom su najzarazniji te je CDC upozorio na povećani rizik od širenja bolesti u prostorima koja se ne mogu dobro prozračiti.

Istraživanja su pokazala da se novi koronavirus može širiti putem aerosolnih čestica u zraku, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila da prati "dokaze" o mogućoj transmisiji bolesti zrakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:56