REAKCIJE NA PORAZ

Čečenski krvolok obećava brda i doline, a Rusi divljaju po internetu: ‘Bruka! Šojgu je maršal od kartona!‘

Kritike su uslijedile nakon što je vodstvo ruske vojske ostalo potpuno paralizirano i zatečeno ukrajinskom protuofenzivom

Ramzan Kadirov/ marš ruskih nacionalista u Moskvi

 /Willwest News/Profimedia Str/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, jedan od najgorljivijih Putinovih saveznika, otvoreno je kritizirao rusku vojsku nakon gubitka grada Izjuma, ključnog opskrbnog središta u ukrajinskoj istočnoj pokrajini Harkov.

U audio poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram, Kadirov priznaje da je vojna kampanja izrazito neuspješna, prenosi Al Jazeera.

"Ako već danas ili sutra ne dođe do promjena u provođenju specijalne vojne opercije, bit ću prisiljen otići do ruskog vodstva kako bih im objasnio situaciju na terenu", komentirao je Kadirov.

"Nisam strateg kao oni u ministarstvu obrane. Ali jasno je da su napravljene greške. Iz ovoga se moraju izvući neki zaključci", citirala ga je Novaja Gazeta Europe, dodajući da Kadirov obećava sva naselja vratiti pod rusku kobntrolu.

"Do Odese ćemo stići u bliskoj budućnosti. Tamo imamo naše ljude, borce pripremljene posebno za ovakve situacije. Spremno im se pridružiti još 10 tisuća ljudi."

Kritike, razumije se, slijede nakon što je vodstvo ruske vojske ostalo potpuno paralizirano i zatečeno ukrajinskom protuofenzivom na sjeveroistoku. Ruski nacionalisti bijesno su pozvali Putina da posegne za radikalnim promjenama kako bi osigurao konačnu pobjedu u ukrajinskom ratu. Brzi pad Izjuma najgori je vojni poraz Rusije otkako su njene trupe u ožujku potisnute iz okolice Kijeva.

image

Putin i Valerij Gerasimov, šef Glavnog stožera, nadgledaju ruske vojne vježbe "Vostok - 2022"

Mikhail Klimentyev/Afp

I dok su ruske snage u Ukrajini napuštale grad za gradom, Putin je u subotu otvarao najveći europski panoramski kotač, dok je vatromet obasjavao nebo nad Crvenim trgom u znak proslave osnutka Moskve 1147. godine.

Gotovo potpuna šutnja Kremlja o porazu isprovocirala je snažan bijes među proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim medijima. Mnogi ističu da je riječ o teškom ruskom porazu, a jedan visoki vojni analitičar tvrdi da su "trupe u operativnoj krizi i da su Ukrajinci preuzeli inicijativu u ovom ratu. "

"Sada nije vrijeme da šutite i ne govorite ništa, ovo nam ozbiljno šteti!", napisao je Rybar, popularni proratni vojni bloger na Telegramu. U subotu je ministarstvo obrane najavilo "pregrupiranje" koje će premjestiti trupe dalje od Harkova kako bi se usredotočile na regiju Donjeck - izjava koja je dodatno razbjesnila ruske nacionaliste. Neki od prokremaljskih ratnih dopisnika te bivših i sadašnjih vojnika koji su od početka rata prikupili veliki broj pratitelja na Telegramu optužuje ministarstvo da umanjuje poraz.

image

Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, pod paljbom je teških kritika

Mikhail Metzel/Afp

Igor Girkin, nacionalist i bivši časnik FSB-a koji je pomogao pokrenuti rat 2014. u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, usporedio je kolaps jedne od glavnih opskrbnih linija s bitkom kod Mukdena 1905. – katastrofalnim porazom u rusko-japanskom ratu koji je lančano pokrenuo velike promjene u carskoj Rusiji. Girkin je ministra obrane Sergeja Šojgua nazvao "maršalom od kartona" i opetovano ponovio da će Rusija biti poražena u Ukrajini ako ne proglasi nacionalnu mobilizaciju.

Nacionalistički bijes zbog vojnog neuspjeha potencijalno je daleko veći problem za Kremlj od prozapadne liberalne kritike Putina: ankete javnog mnijenja i dalje pokazuju široku potporu onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U jednoj poruci koju je na Telegramu prenio istaknuti ratni dopisnik Semjon Pegov, proslave u Moskvi nazivaju se "bogohulnim", a odbijanje ruskih vlasti da se upuste u rat pravih razmjera "šizofrenim".

“Ili će Rusija postati sama po sebi rođenjem nove političke elite... ili će prestati postojati”, pisalo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:50