OTMICA

Čečenski specijalci u Rusiji oteli dva gay mladića jer su na mrežama objavljivali LGBT simbole

‘Ovo je grozno. Jedan od njih je maloljetan. Mogao bi ostati doživotno traumatiziran‘, rekao je ruski novinar Karen Shainyan
Ilustracija
 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia

Zloglasna ruska savezna republika u kojoj postoji koncentracijski logor za LGBT+ osobe, ponovno šokira svijet. Po prvi puta je čečenska policija "otela" dvije osobe homoseksualne orijentacije u sklopu anti-LGBT kampanje i odvela ih natrag u Čečeniju. Strahuje se da bi oteti mladići mogli biti ubijeni.

Daily Beast piše kako se radi o dvojici braće, 17-godišnjem Ismailu Isajevu i 20-godišnjem Saleku Magomadovu, koji su oteti iz skloništa u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, ranije ovog mjeseca. Obojica su bili aktivni na društvenim mrežama gdje su objavljivali simbole LGBT zajednice.

U Čečeniju su vraćeni silom, bez ikakvih optužbi za navodni zločin, a nije im nije dozvoljeno vidjeti odvjetnika, što je jedna od omiljenih represivnih metoda protiv aktivista u toj republici Ruske Federacije.

Ruske udruge za zaštitu ljudskih prava zabrinute su da bi braća mogla biti ubijena, s obzirom na to da je čečenska policija u sklopu "čistke LGBT osoba" od 2017. godine uhitila i mučila više od 100 pripadnika seksualnih manjina, od kojih je nekoliko desetaka osoba ubijeno.

"Ovo je grozno. Jedan od mladića je maloljetan. Mogao bi ostati doživotno traumatiziran", rekao je ruski novinar i voditelj talk-showa "Straight Talk With Gay People", Karen Šainjan.

Ruska LGBT mreža, zajednica aktivista koja spašava ljude od čistki, opisala je kako ih je Ismail prvi put kontaktirao u listopadu 2019. godine.

"Mlađi brat, mršavi tinejdžer, rekao nam je kako je čečenska policija otkrila LGBT memeove na njegovom mobitelu. Pretukli su ga i držali u zatvoru tri ili četiri dana dok njegova majka nije platila mito od 300.000 rubalja (oko 25 tisuća kuna) kako bi ga izbavila", rekao je jedan od koordinatora ruske LGBT mreže. "Tada je imao samo 16 godina. Zvučao je prestravljeno i odlučili smo mu pomoći".

Odveli su ga na sigurno u sklonište u Sankt Peterburg. Tamo je bio nekoliko mjeseci dok ga pripadnici čečenske dijaspore nisu pronašli i odveli u čečenski zatvor, gdje se njegov 20-godišnji brat već nalazio na ispitivanju.

Tražili su od njih da se pred kamerom ispričaju zbog nepoštivanja islama.

"Obojica su nasilno pretučeni. Salek je imao groznicu, što upućuje na to da je imao covid. Nastavili su ga tući, a zatim prskati dezinfekcijskim sredstvima. Izgledao je blijedo i teško disao", ispričali su aktivisti.

Čečenska policija pustila je braću nakon više od dva mjeseca mučenja.

Obitelj je odlučila da je najbolje da napuste Čečeniju. Ponovno su potražili pomoć aktivista koji su ih sklonili u Nižnji Novgorod. Bili su na sigurnom do 4. veljače kad su ih pripadnici "sigurnosne službe u crnim uniformama" uhitili.

"Ovo je jedinstvena situacija, prvi puta da je lokalna policijska služba otela ljude po nalogu iz Čečenije, regije koja ne poštuje ruske zakone niti ljudska prava", ispričao je odvjetnik otete braće Mark Aleksejev. "Nije mi bilo dozvoljeno vidjeti klijente, što je protuzakonito. Nisu nam predstavljene nikakve optužbe niti pravni temelj za zadržavanje mojih klijenata u pritvoru".

Čelnik Čečenije Ramzan Kadirov zanijekao je zlostavljanje gay muškaraca, kao i samo postojanje pripadnika LGBT+ zajednice u Čečeniji.

"Kakve god optužbe čečenski dužnosnici spominju - sada kažu da su to optužbe za terorizam - dvojica uhićenih priznat će sve što se tvrdi protiv njih jer su svjesni, kao što je svjestan i svaki Čečen, što su vlasti sposobne učiniti", zaključuje šef nevladine udruge za prevenciju zlostavljanja, Igor Kaliapin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:53