PRIJETNJE RATOM

Čečenski vođa Ramzan Kadirov preporučio Putinu: ‘Pripojiti Ukrajinu Rusiji hitno, to je sve naše!‘

‘Ukrajina bi trebala biti pripojena našoj zemlji. Ukrajinci su naš narod. To je naš teritorij‘

Ramzan Kadirov

 Said Tsarnaev/Sputnik/Sputnik via AFP

Moskva bi trebala pripojiti Ukrajinu ukoliko njezin predsjednik Vladimir Zelenski ne promijeni smjer svoje antiruske politike, kazao je čečenski lider, notorni Ramzan Kadirov, u nedjelju, kako piše Russia Today.

Govoreći na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare, Kadirov je izrazio svoj stav da Ukrajinci pripadaju ruskom narodu. Čečenija, kojom Kadirov diktatorski vlada od 2007. godine, ruska je republika na jugu zemlje na granici s Gruzijom.

- Moje duboko uvjerenje je da ako se Zelenski i njegovi suradnici ponašaju na ovakav način, Ukrajina bi trebala biti pripojena našoj zemlji. Ukrajinci su naš narod. To je naš teritorij. Takav je moj stav, rekao je Kadirov, dodavši kako je spreman povesti ofenzivu za pripojenje Ukrajine svojoj zemlji, ako dobije naredbu za takav čin.

- Da sam dobio takvo zaduženje, riješio bih to već odavno, kazao je on te dodao da samo izražava osobni stav.

Ove izjave Kadirova dolaze u trenutku kada su tenzije na granici Rusije i Ukrajine na visokoj razini. Zadnjih tjedana zapadni mediji izvještavaju da Kremlj gomila svoje vojne snage na granici s planom da izvrši invaziju na susjednu zemlju.

Moskva je negirala sve takve optužbe, a iz Kremlja ponavljaju da oni ne predstavljaju prijetnju za bilo koju stranu zemlju. Kadirov, međutim, ima posve različito mišljenje i želi da Rusija vojnim putem riješi spor s Ukrajinom.

Prema mišljenju čečenskog vođe, ruski predsjednik Vladimir Putin mora odbaciti pritisak stranih zemalja koje Rusiji postavljaju uvjete jer su 'sigurnost države i naroda' najvažnija stvar, a čečenska pješadija je, navodi, spremna krenuti i izvršiti naredbe bez ikakvih problema.

Prošlog tjedna Aleksej Danilov, ukrajinski tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane, kazao je kako je Rusija postavila 122.000 vojnika na prostoru oko 200 kilometara uz granicu, a dodatnih 143.500 su na udaljenosti od 400 kilometara.

U govoru u subotu, Danilov je dodao da ne postoji značajan rizik od invazije.

- Ne mislimo da je to velika prijetnja, kazao je Danilov, piše Russia Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53