OGLASIO SE KADIROV

Čečenski vođa stao uz Putina: ‘Spremni smo pomoći u gušenju pobune, ako treba, i oštrim metodama!‘

Ramzan Kadirov je u svom priopćenju nazvao Prigožinovo ponašanje "nožem u leđa"

Ramzan Kadirov

 Yelena Afonina/Tass/Profimedia/Yelena Afonina/Tass/Profimedia

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov izjavio je u subotu da su njegove snage spremne pomoći u gušenju pobune vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina i da će upotrijebiti oštre metode ako bude potrebno.

Kadirov je u priopćenju nazvao Prigožinovo ponašanje "nožem u leđa" i pozvao ruske vojnike da ne pokleknu ni pred kakvim "provokacijama".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da će slomiti ono što je nazvao "oružanom pobunom", nakon što je Prigožin preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov. Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "vratiti pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Ruski sigurnosni izvor rekao je Reutersu da su Wagnerovi borci također preuzeli kontrolu nad vojnim objektima u gradu Voronježu, oko 500 km južno od Moskve.

Ruski FSB otvorio je kazneni postupak protiv Prigožina za oružanu pobunu i rekao da su njegove izjave "pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 02:06