PROMJENA NA VRHU

Čeka se potvrda: Izraelski parlament u sljedećih tjedan dana će izglasati novu vladu

Naftali Bennett je pozvao Netanyahua u nedjelju da odustane od svih napora kako bi potaknuo rušenje nove koalicije
Naftali Bennett
 Menahem Kahana/AFP

Glasanje u izraelskom parlamentu o potvrđivanju nove vlade, koja će okončati dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanyahua, održat će se sljedećih tjedan dana, rekao je u ponedjeljak predsjednik izraelskog parlamenta ne navodeći određen datum.

Naftali Bennett, nacionalistički političar i bivši dužnosnik glavne organizacije za židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali, koji će zamijeniti izraelskog čelnika s najdužim stažem, pozvao je Netanyahua u nedjelju da odustane od svih napora kako bi potaknuo rušenje nove koalicije i omeo inauguraciju nove vlade.

Bennett je pozvao predsjednika Knesseta Yariva Levina, koji je lojalan Netanyahuu, da bez daljnjih odgađanja održi glasanje o povjerenju ove srijede, kako bi vlada sastavljena od lijevih, desnih, centrističkih i arapskih stranaka mogla prisegnuti.

U službenoj objavi Levin je pak naveo da je oporbeni čelnik Yair Lapid obavijestio njega i izraelskog predsjednika da je "koalicija dogovorena" te da će se glasanje o njezinu odobravanju održati u zakonskom roku, odnosno do 14. lipnja.

"Datum zasjedanja na kojem će se uspostaviti naša 36. vlada uskoro će biti poznat članovima parlamenta", rekao je Levin, ostavljajući otvorenu mogućnost Netanyahuu da u tjedan dana pokuša nešto promijeniti.

Ako vlada Lapida i Bennetta ne uspije osvojiti većinu u parlamentu, u Izraelu će se vjerojatno održati peti izbori u manje od dvije godine.

Oni posljednji održali su se 23. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:21