SLUČAJ IRANKE AŠTIANI

Čekala je smrt kamenovanjem. Europska Unija ju je spasila. Zasad

 AP

BRUXELLES - Sukob između Europske Unije i Irana zaoštrava se zbog slučaja Iranke osuđene na smrt kamenovanjem zbog preljuba. Nakon što je predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, kaznu nazvao “barbarskom”, Europski je parlament jučer izglasao rezoluciju kojom osuđuje presudu iranskog suda te naveo da “kazna kamenovanjem nikad ne može biti opravdana niti prihvatljiva”, javlja agencija AP.

Iran je, pak, prije izjavio da je riječ o kažnjavanju zločinca, a ne o ljudskim pravima.

Međunarodna pažnja

- Ako se zahtjev puštanja ubojice na slobodu naziva obranom ljudskih prava, tada bi sve europske zemlje trebale osloboditi ubojice - izjavio je u ime Irana glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Slučaj Iranke Sakineh Muhammadie Aštiani počeo je 2006. kad je osuđena za preljub s dvojicom muškaraca koji su joj ubili supruga. Prva je presuda glasila 99 udaraca bičem, a zatim je sud donio odluku da Aštiani zaslužuje smrt kamenovanjem. Njezin je slučaj izazvao veliku međunarodnu pozornost zbog nedovoljno dokaza i prirode kazne. Izvršenje je zbog vanjskih pritisaka ipak odgođeno u srpnju, a trenutačno ga razmatra iranski Vrhovni sud.

Priznanje na televiziji

Iranske vlasti ističu da je Aštiani osuđena i zbog sudjelovanja u ubojstvu supruga, no njezin odvjetnik Hutan Džavid Kian tvrdi da takva optužnica protiv nje nikad nije službeno podignuta. U kolovozu su, pak, iranske vlasti na državnoj televiziji emitirale njeno priznanje. Kian vjeruje da je priznanje iznuđeno mučenjem. Tvrdi da je Aštiani nedavno ponovno bila bičevana, što je doznao preko drugih zatvorenika. Slučaj 43-godišnje majke dvoje djece, navodi agencija, otkriva se i kao slučaj u kojem lideri Islamske Republike brane svoj pravosudni sustav i njegovu suverenost. Ističu da su njihovi zakoni i ljudska prava potpuno razvijeni te u skladu s tradicijom i vrijednostima iranskog društva. U taj okvir ulazi i praksa prema kojoj se žena osuđena na kamenovanje zakopa u zemlju do vrata a okupljena je gomila gađa kamenjem, što znači polaku i iznimno bolnu smrt.

Poziv na dijalog

No, još nema naznaka da bi vlast mogla popustiti međunarodnim apelima. Francusku prvu damu Carlu Bruni Sarkozy, nakon što je osudila slučaj, iranski je list Kejhan nazvao prostitutkom. I Vatikan se oglasio, a talijanski i francuski ministri vanjskih poslova pozvali su Iran na dijalog.

Teheran je i dosad reagirao na kritike navodeći samo da je riječ o miješanju u pravni sustav i unutarnje stvari jedne zemlje.

Službeni Iran, glasnogovornik za televiziju:

‘U redu, preispitat ćemo našu odluku’

Glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova, Ramin Mehmanparast, jučer je ponovno za državnu televiziju Press TV izjavio da su vlasti zaustavile odluku o kamenovanju Sakineh Aštiani i da je sud ponovno ispituje te da se procesuira optužba za sudjelovanje u ubojstvu, javljaju svjetski mediji. Njezina obitelj i odvjetnik tvrde, pak, da je u utorak provela pet sati na ispitivanju te su njeni iskazi snimani. Vjeruju kako su vlasti odlučile objaviti još jednu njenu snimku na televiziji te da bi kazna mogla biti izvršena čim završi ramazan.

Obitelj je Aštiani posljednji put vidjela ili čula, izjavio je njen sin Sadžad Gaderzade (22), 11. kolovoza kad je državna televizija objavila snimku njena priznanja.

- Zabranili su nam tjedni posjet, no od zatvorskih izvora čuli smo za novih 99 udaraca bičem - telefonski je rekao Sadžad skupu za pomoć njegovoj majci organiziranom u Francuskoj.

Agencija AP navodi da je smrt kamenovanjem bila kazna koja se često izricala u Iranu u prvim godinama nakon islamske revolucije 1979. Posljednjih godina ta je kazna postala rjeđa, no mnogi ističu kako vlada rijetko priznaje takve presude te kako se ne objavljuju službeni podaci. U siječnju 2009. glasnogovornik iranskoga suda Ali Reza Džamšidi potvrdio je da su dva muškarca zbog preljuba kamenovana na smrt u gradu Mašhadu na sjeveroistoku zemlje.

U srpnju 2007. izviješteno je o Irancu kamenovanom zbog preljuba, što je UN oštro osudio. Vješanja su, pak, navodi agencija, česta.( A. H. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:23