NEPROCJENJIVE INFORMACIJE

Čekalo se više od 7 godina, a sada ćemo konačno saznati čime raspolaže Kim Jong-un!

Sve je pojasnio glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby

Kim Jong-Un

 Korean Central News Agency/Zuma Press/Profimedia/Korean Central News Agency/zuma Press/profimedia

Vojni su analitičari rekli da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, prvenstveno Južna Koreja, steći vrijedna znanja o sjevernokorejskim raketama kada ih Rusija iskoristi u Ukrajini, piše Business Insider.

Veleposlanik Južne Koreje pri Ujedinjenim narodima Hwang Joon-kook optužio je u srijedu Sjevernu Koreju da Ukrajinu koristi kao "poligon za testiranje" svojih raketa koje mogu biti sačinjene od nuklearnih bojevih glava. Hwang je rekao da ih je Rusija koristila 30. prosinca 2023., 2. siječnja i 4. siječnja 2024. godine.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je da je Rusija od Sjeverne Koreje nabavila "više desetaka" balističkih raketa te da ih koristila u napadima koje je izvela 30. prosinca 2023. i 2. siječnja 2024. godine.

image

Ostaci rakete kojom su Rusi 2. siječnja napali Harkiv

SERGEY BOBOK/AFP

Ramon Pacheco Pardo iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) rekao je da je rat u Ukrajini jedinstvena prilika da se dozna kako te rakete funkcioniraju na bojištu. "Očito je da će to promatračima pomoći jer će Sjeverna Koreja te rakete koristiti ako dođe do rata na Korejskom poluotoku", rekao je Pardo.

Sjeverna Koreja razne balističke rakete testira od 2017. godine. Pretprošle ih je godine ispalila 68, rekao je James Martin iz Centra za neproliferacijske studije.

SAD, Južna Koreja i Japan razmjenjuju obavještajne podatke o tim raketama, međutim one još uvijek nisu korištene u nekom sukobu.

Budući da ih Rusija koristi u Ukrajini, Amerika i susjedi Sjeverne Koreje moći će doznati koliko su precizne, koliki im je domet, koliko su učinkovite, koliko se kvare i može li ih Ukrajina presresti. "Ako Ukrajina sjevernokorejske rakete bude rušila lakše nego ruske, onda znamo da sjevernokorejske nisu toliko napredne", rekao je Pardo.

David Albright, predsjednik neprofitnog Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost u Washingtonu u SAD-u slaže s Pardovom ocjenom. Dodao je da će ostaci raketa analitičarima dati priliku da prouče komponente od kojih su napravljene i kako su dizajnirane. "Ako se mogu identificirati dijelovi, to će biti važno", rekao je Albright.

Ta bi saznanja mogla pomoći Amerikancima da dorade svoje sustave za protuzračnu obranu poput Patriota, rekla je Fabian Hinz iz trusta mozgova Međunarodni institut za strateške studije. "Vrijedne će se informacije moći steći ako će ih se moći pregledati izbliza", rekao je Hinz.

Ukrajina je već počela analizirati ostatke raketa za koje sumnja da su sjevernokorejske.

Glavni državni odvjetnik Ukrajine Andrij Kostin rekao je da prikupljeni dokazi sugeriraju da je Harkiv 2. siječnja napadnut sjevernokorejskim raketama.

SAD i 50 njegovih saveznika osudilo je upotrebu sjevernokorejskih raketa u Ukrajini jer će Pjongjang nakon toga steći "vrijedna tehnička i vojna saznanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:53