SUSRET S MINISTROM

Čelnica bjeloruske demokratske oporbe Svetlana Tihanovska u posjetu Sloveniji

"Bjelorusija je u središtu demokratske i humanitarne krize, a jedini izlaz iz te krize su izbori", kazala je
Svetlana Tihanovska
 Hans Punz/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u ponedjeljak je u Ljubljani razgovarao sa čelnicom bjeloruske demokratske oporbe Svetlanom Tihanovskom, obećavši da će ljudska prava ostati visoko na agendi Europske unije i u vrijeme slovenskog predsjedavanja Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Logar je nakon neformalnih razgovora s bjeloruskom oporbenom čelnicom, koja je u egzilu, kazao da je u aktivnostima za demokratizaciju Bjelorusije u toj zemlji bilo uhićeno više desetaka tisuća prosvjednika i aktivista, od kojih su mnogi dobili i visoke novčane ili zatvorske kazne, te izrazio potporu demokratskim stremljenjima u toj državi.

Slovenija će tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a ugostiti i summit Europska unija - Istočno partnerstvo, na kojemu će situacija u Bjelorusiji biti jedna od važnih tema, kazao je u izjavi nakon susreta Logar, dodavši da će Slovenija kod država partnera upozoravati na važnost borbe za demokraciju u Bjelorusiji.

Tihanovska je rekla nakon susreta sa Logarom da je potrebno glasno upozoravati na prilike u Bjelorusiji i podržati demokratsku opoziciju u njenim nastojanjima za uspostavu demokracije jer će ta nastojanja sigurno ostvariti pobjedu.

"Bjelorusija je u središtu demokratske i humanitarne krize, a jedini izlaz iz te krize su izbori", kazala je, dodavši kako se nada da će do pobjede demokratskih snaga doći još u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Tihanovska je upozorila na teško stanje zatvorenih pripadnika pokreta za demokratske promjene u Bjelorusiji, rekavši da se tamo događaju zvjerstva i mučenja zatvorenika.

S Tihanovskom je u ponedjeljak razgovarao i premijer Janez Janša, a u utorak će je primiti i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:31