DIKTATOR BOLESTAN?

Čelnica bjeloruske opozicije: ‘Da, čuli smo neke glasine... Moramo biti spremni i preduhitriti Putina‘

Tihanovska je dodala da traži od međunarodne zajednice da bude "proaktivna i brza"


Svetlana Tihanovska

 Davor Pongračić/Cropix

Svetlana Tihanovska, čelnica bjeloruske oporbe u egzilu, svojim je pristašama u ponedjeljak rekla da budu spremni zgrabiti bilo kakvu priliku da njenu zemlju pretvore u demokraciju dok se šire glasine o zdravstvenom stanju dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Postoje mnoge glasine o zdravlju diktatora Lukašenka. Za nas, to znači samo jednu stvar: moramo biti dobro pripremljeni za svaki razvoj događaja. (Moramo biti spremni) postaviti Bjelorusiju na put prema demokraciji i spriječiti Rusiju da se upliće", napisala je Tihanovska na društvenoj mreži Twitter.

Tihanovska, čiji je suprug u zatvoru u Bjelorusiji i koja je pobjegla radi vlastite sigurnosti 2020. kada su izbili masovni prosvjedi protiv Lukašenka, dodala je da traži od međunarodne zajednice da bude "proaktivna i brza".

Bjeloruska državna televizija je, nedugo nakon objave oporbene čelnice, objavila fotografiju 68-godišnjeg Lukašenka u vojnom zapovjednom centru, što bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti u gotovo tjedan dana.

Televizija je kasnije emitirala snimku Lukašenka u središnjoj zapovjednoj bazi zrakoplovstva, na kojoj se predsjednika može vidjeti kako sjedi u stolici dok razgovara s časnicima. Odjeven u vojnu uniformu, činilo se da Lukašenko ima zavoj na lijevoj ruci i da ponekad ostaje bez daha.

Spekulacije o njegovom zdravlju su se intenzivirale nakon što u nedjelju, prvi put nakon 29 godina, nije prisustvovao događanjima u povodu Dana državne zastave.

Često opisivan kao posljednji europski diktator, nazočio je prošlog utorka vojnoj paradi 9. svibnja u Moskvi u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, a tamo je izgledao umorno.

Franak Vjačorka, Tihanovskin savjetnik, u nedjelju je rekao da oporba radi na zajedničkom akcijskom planu "s demokratskim silama" za slučaj "kada se nešto dogodi", no nije pružio daljnje pojedinosti.

Ako Lukašenko ne bude u stanju vladati, njegove se ovlasti, prema ustavu, privremeno i ograničeno prenose predsjedniku gornjeg doma parlamenta dok se ne održe novi izbori.

Trenutna predsjednica je 62-godišnja Natalja Kočanova, bivša šefica Lukašenkovog stožera, za koju se smatra da je lojalistkinja i tvrdolinijašica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:12