NEMIRI

ČELNICA HONG KONGA PRISILJENA PREKINUTI SVOJ GODIŠNJI GOVOR Zastupnici su se izrugivali u sabornici

 
 Tyrone Siu / REUTERS

Čelnica Hong Konga Carrie Lam bila je prisiljena u srijedu prekinuti svoj godišnji programski govor nakon što su se neki zastupnici izrugivali kada je počela govoriti izazvavši otkazivanje takvog govora dosad neviđenou parlamentu toga grada.

Lam, koja odbija pozive da dade ostavku, trebala je objaviti mnoštvo inicijativa za nekretnine u nastojanju da obnovi povjerenje u svoju upravu nakon više od četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda.

Prodemokratski zastupnici su vikali "Pet zahtjeva, niti jedan manje" dok su prekidali Lam koja je suočena s golemim pritiskom da obnovi povjerenje i riješi najveću političku krizu Hong Konga zadnjih desetljeća, što je dovelo do toga da se sastanak dva puta odgodi.

Izraz je postao jedan od poziva prodemokratskog pokreta na okupljanje, a odnosi se na pet glavnih zahtjeva prosvjednika koji uključuju opće pravo glasa i neovisnu istragu o, kako smatraju, policijskoj pretjeranoj uporabi sile prema prosvjednicima.

Neki su zastupnici nosili maske kineskog predsjednika Xi Jinpinga u sabornici držeći postere s pozivima na ostvarenje pet zahtjeva.

Lawmakers jeer as Hong Kong Chief Executive Carrie Lam attempts to deliver her annual policy address, at the Legislative Council in Hong Kong, China, October 16, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Uoči trećeg programskog govora Carrie Lam kod zgrade parlamenta je bila raspoređena interventna policija sa spremnim vodenim topom.

Lam isključuje mogućnost davanja bilo kakvih ustupaka prosvjednicima suočena sa sve jačim nemirima govoreći, "Nasilje će dovesti samo do još nasilja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 00:21