ZLOSTAVLJANJE U CRKVI

Čelnica njemačkih protestanata dala ostavku zbog afere zataškavanja seksualnog zlostavljanja

Kurschus se brani kako nije bila upoznata s agresivnim ponašanjem dotičnog djelatnika crkve

Ilustracija

 Frank Bach/Alamy/Alamy/Profimedia/Frank Bach/alamy/alamy/profimedia

Predsjednica Vijeća njemačke protestantske crkve (EKD) Anette Kurschus dala je u ponedjeljak ostavku zbog optužbi da je u svojstvu pastorice zataškala slučaj seksualnog zlostavljanja.

"Moje funkcije su u velikoj mjeri povezane s radom s javnošću. No upravo je povjerenje javnosti u moju funkciju oštećeno u posljednje vrijeme“, rekla je Anette Kurchus. Ona je istodobno dala ostavku na funkciju predstojnice Protestantske crkve Vestfalije.

"Ova odluka mi nije pala lako ali zbog pada povjerenja ja više ne mogu uspješno provoditi proces rasvjetljavanja seksualnog nasilja unutar protestantske crkve", rekla je Kurschus na konferenciji za medije u Bielefeldu.

Dosadašnja 60-godišnja predsjednica Vijeća protestantske crkve u Njemačkoj, a time i poglavarka oko 20 milijuna vjernika ove crkve u Njemačkoj, posljednjih se dana našla na udaru kritika.

Povod je istraga državnog odvjetništva u Siegenu protiv bivšeg djelatnika protestantske crkve kojem se predbacuje da je tijekom svoje službe u devedesetima vršio seksualno nasilje upereno protiv mladih muškaraca.

U isto vrijeme je Kurschus obnašala vodeće funkcije u crkvenoj zajednici Siegen na zapadu Njemačke.

Prema pisanju dnevnika Siegener Zeitung, Kurschus je bila upoznata s "pogrešnim ponašanjem" pojedinih djelatnika protestantske crkve, ali to nije prijavila nadležnim službama niti je poduzela neke disciplinske korake.

Novine navode svjedočenja žrtava napastovanja koje govore o tomu kako su Kurschus obavijestili o ponašanju crkvenog djelatnika.

Kurschus se brani kako nije bila upoznata s agresivnim ponašanjem dotičnog djelatnika crkve.

"Ja sam samo bila upoznata s činjenicom da je osoba homoseksualne orijentacije i da vrši preljub", rekla je Kurschus.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je izrazio žaljenje zbog ostavke Kurschus i njezin odlazak okarakterizirao kao "gubitak za ekumenu" u Njemačkoj.

I katolička crkva u Njemačkoj je posljednjih godina suočena s brojnim skandalima koji se odnose na seksualna zlostavljanja djelatnika crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2024 07:39