SUMMIT U INDONEZIJI

Čelnici ASEAN-a krajnje zabrinuti zbog nasilja u Mijanmaru: ‘Tražimo da se odmah prekine s uporabom sile‘

Istaknuli su da se moraju stvorili potrebni uvjeti za dopremu humanitarne pomoći.

Čelnici država članica na summitu ASEAN

 Achmad Ibrahim/Afp

Čelnici Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) rekli su u srijedu da su "krajnje zabrinuti" zbog nasilja u Mijanmaru i osudili su nedavni napad na konvoj humanitarne pomoći u toj zemlji.

"Krajnje smo zabrinuti zbog aktualnog nasilja u Mijanmaru i pozivamo da se odmah prekine svaki oblik nasilja i uporaba sile kako bi se stvorili potrebni uvjeti za dopremu (...) humanitarne pomoći i za inkluzivan nacionalni dijalog", ističe u priopćenju ta regionalna skupina koja do četvrtka održava sastanak na vrhu.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova te organizacije u utorak, regionalni čelnici su u srijedu počeli dvodnevni summit na otoku Floresu, na istoku Indonezije.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo je na otvorenju pozvao kolege na "jedinstvo" kako bi se mogli nositi s izazovima pred kojima je skupina deset zemalja.

"Bude li jedinstven, ASEAN će imati glavnu ulogu u ostvarenju mira i rasta", istaknuo je.

image

Čelnici država članica na summitu ASEAN

Achmad Ibrahim/Afp

ASEAN, na meti kritike zbog svoje pasivnosti, pokušao je razriješiti mijanmarsku krizu diplomatskim putem.

No njegovi napori dosad nisu dali rezultata dok mijanmarska vojna hunta ne mari za međunarodne osude i odbija dijalog s protivnicima vojnog režima.

Sredinom travnja, u smrtonosnim zračnim udarima u okolici Sagainga, u središtu Mijanmara, poginulo je najmanje 170 ljudi.

Pritisak na regionalni savez dodatno se pojačao pošto se konvoj u kojemu su bili diplomati i čelnici koji su dopremali humanitarnu pomoć što ju je osigurao ASEAN, našli u unakrsnoj vatri na istoku Mijanmara.

U konvoju, u kojemu su bila dva predstavnika indonezijskog veleposlanstva i dva predstavnika Singapura u Yangonu nije bilo žrtava.

Mijanmar je i dalje član ASEAN-a, ali mu je zabranjeno sudjelovanje na sastancima na visokoj razini zbog neuspjeha u provedbi plana za rješavanje krize što je zahvatila tu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38