EUROPSKI PUT

ČELNICI BIH ZADOVOLJNI ISHODOM ZAGREBAČKOG SAMITA Ohrabreni su porukama, a posebice onom da bez Zapadnog Balkana EU neće biti kompletna

 AFP

Najviši bosanskohercegovački dužnosnici pozitivnim su u četvrtak ocijenili ishod zagrebačkog samita Europska unija-zapadni Balkan, održan dan ranije videovezom, izražavajući nadu kako će on doprinijeti jačanju europske perspektive te zemlje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je na samitu i predstavljao svoju zemlju, odmah po završetku je za lokalne medije kazao kako je ohrabren porukama koje je čuo, a posebice onom da bez zapadnog Balkana Europska unija neće biti kompletna.

Dodao je kako je solidarnost, koja je na europskom kontinentu pokazana u vrijeme borbe s pandemijom koronavirusa, jasno pokazala potrebu jačanja takve suradnje.

Upozorio je ipak kako je u slučaju BiH najveći problem to što ona sama sebi otežava napredak na europskom putu unutarnjim sukobima koji koče provedbu nužnih reformi.

Podsjetio je kako su nakon početnog zamaha, što ga je donijela njemačko-britanska inicijativa iz 2014., uslijedile izgubljene godine, no da sada postoji nada da će kroz radnu skupinu, koja je na poticaj EU uspostavljena na razini države, biti donesen cjeloviti program reformi koje će se početi provoditi.

"Nadamo se da ćemo prilikom narednog paketa proširenja, koji će biti u lipnju, ući u fazi kandidata za članstvo u Europskoj uniji", kazao je Džaferović za agenciju Fena.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ishod zagrebačkog samita vidi pozitivnim, ističući kako je važno to što je u vrijeme sadašnje krize Europa pokazala svoje jedinstvo.

Iako nije gorljivi zagovaratelj europskih integracija i čvrstih veza BiH sa Zapadom, jer potiče potrebu jačanja odnosa s Rusijom, Dodik je jasno podupro deklaraciju usvojenu u srijedu, no nije u cijelosti zadovoljan njenim sadržajem.

"Usvajanje deklaracije veoma je značajno za jedinstvo EU, ali (Dodik) izražava umjereno razočarenje što je deklaracijom umjesto nedvojbene potpore 'perspektivi članstva', potvrđena 'potpora europskoj perspektivi zapadnog Balkana' i smatra da je zajednička budućnost, koja će uvažiti sve sličnosti i specifičnosti partnera, ono čemu se mora jače težiti", stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz Dodikova ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59