SAMIT U BRUXELLESU

Čelnici EU-a raspravljat će o ruskoj pobuni, obećavaju nastavak potpore Ukrajini

Estonska premijerka je rekla da će čelnici sigurno raspravljati i o subotnjoj jednodnevnoj pobuni plaćeničke skupine Wagner

Estonska premijerka Kaja Kallas

 Emmi Korhonen/Afp/Profimedia/Emmi Korhonen/afp/profimedia

Čelnici Europske unije raspravljat će u četvrtak o posljedicama prekinute pobune u Rusiji dok obećavaju daljnju potporu Ukrajini u njezinoj obrani od invazije Moskve.

Na samitu u Bruxellesu čelnici će također razgovarati sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom i raspravljati o tome kakvu bi ulogu EU mogao igrati u jačanju sigurnosti Ukrajine.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da će čelnici sigurno raspravljati o subotnjoj dramatičnoj jednodnevnoj pobuni plaćeničke skupine Wagner, iako to nije na dnevnom redu samita niti se spominje u nacrtima njegovih pisanih zaključaka.

"Svakako će se pojaviti", rekla je novinarima u Bruxellesu uoči dvodnevnog samita, redovitog skupa na kojem će se raspravljati i o migracijama, odnosima s Kinom i drugim pitanjima.

Kao i nekoliko drugih čelnika EU-a, Kallas je rekla da je pobuna pokazala da se u ruskom vodstvu pojavljuju pukotine.

Zapad se ne bi trebao pokolebati i trebao bi nastaviti podržavati Ukrajinu i jačati vlastitu obranu, rekla je Kallas.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća čelnika EU najavio je da će skup ponovno potvrditi predanost EU-a "podupiranju Ukrajine koliko god je potrebno, uključujući kroz održivu financijsku i vojnu pomoć".

Priroda te pomoći također će biti na stolu u Bruxellesu dok zapadne zemlje rade na paketu dugoročnih jamstava za pružanje oružja, opreme, streljiva, obuke i druge vojne pomoći Kijevu.

U nacrtu zaključaka samita navodi se da su zemlje EU-a spremne preuzeti obveze radi jačanja sigurnosti Ukrajine, kako bi "pomogle Ukrajini da se dugoročno obrani, odvrati agresiju i odupre se naporima za destabilizaciju".

Diplomati su rekli da je tekst predložila Francuska, zagovornica veće vojne i sigurnosne uloge EU-a.

Diplomati iz nekih zemalja rekli su da žele više detalja i da su zabrinuti da bi ideja mogla biti u sukobu s naporima Sjedinjenih Država i NATO-a.

“Mnogo je pitanja za mnoge zemlje članice”, rekao je diplomat iz jedne zemlje EU.

Zemlje, uključujući SAD, Britaniju, Francusku i Njemačku, raspravljaju o takvim mjerama uoči samita NATO-a sljedećeg mjeseca u Vilniusu u Litvi, gdje će dugoročna sigurnost Ukrajine biti glavna tema.

Francuska je inzistirala na tome da svaki doprinos EU-a bude u skladu s onim što su dali drugi i nadogradio bi se na postojeće inicijative EU-a.

To uključuje European Peace Facility, fond koji nadoknađuje troškove članicama EU-a za vojne donacije Kijevu i za obuku ukrajinskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:16