SUMMIT U TIRANI

Čelnici EU-a u strahu od širenja utjecaja Kine i Rusije: Imamo prijedlog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

To je prvi summit EU-Zapadni Balkan koji se simbolično odvija izvan granica EU

Albanski premijer Edi Rama predsjednica EK Ursula von der Leyen

 Ludovic Marin/Afp

Svih 27 čelnika EU-a okupilo se u Tirani na jednodnevnom summitu EU s liderima zemalja zapadnog Balkana, s porukom podrške pridruživanju tih zemalja Europskoj uniji, u strahu od rastućeg utjecaja Rusije i Kine. To je prvi summit EU-Zapadni Balkan koji se odvija izvan granica EU, simbolično označavajući novu dinamiku u odnosima Bruxellesa i regije, prenose agencije.

Velikim dijelom zbog rata u Ukrajini, proces proširenja EU-a iznenada je oživio nakon gotovo desetljeća stagnacije, piše EUractiv. Albanija, Bosna, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, nalaze se u različitim fazama procesa pristupanja EU.

Zemlje moraju odlučiti jesu li na strani Europske unije, ili pak na strani Rusije ili Kine, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Jeste li na strani demokracije - to jest Europske unije, vašeg prijatelja i partnera - ili želite krenuti drugim putem", istaknula je Von der Leyen. Sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije priključile su se sankcijama EU-a Rusiji, no i srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručuje da je Srbija predana suradnji s EU.

Kosovo će podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u do kraja godine, najavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani. Zemlje EU nedavno su podržale ukidanje viza za građane Kosova od 2024., što još treba potvrditi Europski parlament.

Sa summita u Tirani puštena je vijest da je EU izradila novi prijedlog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Prijedlog je poslan Beogradu i Prištini u ponedjeljak, otkriva agencija Reuters, a EU postizanje dogovora očekuje za manje od godinu dana. Prema riječima neimenovanog diplomata, to nije puno priznanje, ali je riječ o punoj normalizaciji odnosa.

Sporazum s Kosovom jedan je od glavnih preduvjeta za ulazak Srbije u EU. U utorak su u Tirani i kosovska predsjednica Vjosa Osmani-Sadriu i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekli da ostaju predani dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Lideri su razgovarali i o integraciji zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU-a. Čelnici EU-a i zapadnog Balkana potpisali su u utorak ujutro deklaraciju o početku smanjivanja naknada za roaming, uz mogućnost potpune suspenzije do 2027. Europska komisija je prošlog mjeseca predložila paket energetske pomoći od milijardu eura zemljama zapadnog Balkana.

Jedna od tema summita su nekontrolirane migracije prema bogatijim zemljama Unije. U prvih deset mjeseci ove godine registrirano je više od 120 tisuća ilegalnih prelazaka granice na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti. Prema podacima Frontexa, agencije EU-a za zaštitu granice, to je povećanje od 70 posto u odnosu na lani.

Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija migrantska ruta prema Zapadnoj Europi, s gotovo tri puta više prijelaza otkrivenih u listopadu nego prije godinu dana, prenose agencije. Većinom je riječ o ljudima iz Burundija, Iraka i Afganistana koji koriste bezvizni režim sa Srbijom da bi ušli u EU.

Europska komisija pozvala je u ponedjeljak zemlje Balkana da pojačaju granične provjere, deportacije i preispitaju vizne režime za državljane zemalja izvan EU. Očekuje se da i te zemlje uvedu vize za državljane zemalja koji bez viza ne mogu u EU.

Summit u Tirani nedvosmisleno će potvrditi perspektivu članstva za sve i pozvati na ubrzanje pregovora o pridruživanju, rekao je jedan od dužnosnika EU-a. Pregovori o pristupanju EU službeno su pokrenuti s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u srpnju, nakon što su te zemlje podnijele zahtjev za članstvo 2009. odnosno 2004. godine. Bosna i Hercegovina još uvijek čeka na status službenog kandidata za članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:41