BEZ KONAČNOG DOGOVORA

Čelnici EU do kasno u noć raspravljali o odgovoru na energetsku krizu: ‘Imamo čvrst plan‘

27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune

Ursula von der Leyen i Charles Michel 

 John Thys/Afp

Čelnici Europske unije okončali su, u petak, u jutarnjim satima, još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cijene plina, objavio je Reuters.

Reuters navodi kako se EU bori s visokim cijenama energenata koje potiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju diljem kontinenta, a situaciju dodatno pogoršava i to što je Rusija smanjila dotok plina nakon invazije na Ukrajinu.

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Na summitu koji je počeo u četvrtak, u Bruxellesu i koji je potrajao do kasno u noć, čelnici EU-a su na kraju podržali prijedloge koje je Europska komisija iznijela ovaj tjedan o pokretanju alternativne referentne vrijednosti za ukapljeni prirodni plin i dobrovoljnu zajedničku kupnju plina, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati sljedećih tjedana.

Međutim, nakon tjedana pregovora među čelnicima zemalja EU-a, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cijene plina u EU-u.

"Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada na temi cijena energije", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 04:05