SASTANAK

Čelnici EU sa summita o epidemiji planiraju poslati poruku da su ‘novi sojevi‘ korone jako opasni

Prošle godine održano je ukupno osam video-samita posvećenih usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije
Charles Michel
 Francisco Seco/PPOL/AFP

Čelnici država članica EU sudjelovat će u četvrtak navečer na videokonferenciji na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije covida-19.

To je prvi virtualni samit čelnika EU u ovoj godini. Prošle godine održano je ukupno osam video-samita posvećenih usklađivanju mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Nakon sastanka nisu predviđeni pisani zaključci.

Na dnevnom redu nekoliko je tema. Prva među njima je razmatranje sadašnje epidemiološke situacije i opasnosti od novih sojeva koronavirusa. "Iznimno je važno podići javnu svijest o opasnosti novih sojeva", rekao je u srijedu izvor iz EU.

Virtualni samit se održava u trenutku kada mnoge članice analiziraju situaciju nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i razmatraju treba li pojačati ili pak ublažiti mjere za suzbijanje pandemije, uzimajući u obzir opasnost od novih, mutiranih sojeva. Stoga u EU ukazuju na važnost sekvenciranja genoma covida 19 kako bi se prepoznale mutacije.

Sljedeća tema je proces cijepljenja koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoloživog cjepiva, posebice nakon što je Pfizer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sljedećih nekoliko tjedana. Čelnici će razgovarati i o potvrdama o cijepljenju, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nedavno je predložio da se potvrde o cijepljenju koriste kao svojevrsne putovnice kako bi cijepljene osobe mogle slobodno putovati, a u cilju oživljavanja turizma.

U EU kažu da se potvrde o cijepljenju uobičajene u zdravstvenim sustavima, da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da nikad nitko u institucijama EU nije koristio izraz putovnice za te potvrde.

"Važno je osigurati interoperabilnost i standardizaciju tih potvrda", ističe izvor iz EU, dodajući da je sada prerano govoriti o uporabi takvih potvrda, primjerice mogu li se koristiti za putovanja unutar EU, ulazak u restorane itd.

Dok ne bude dovoljno veliki broj ljudi cijepljen, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Europskom vijeću i u ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku cijepiti se u odnosu na one koji su već dobili cjepivo.

Također, korištenje tih potvrda kao svojevrsnih putovnica moglo bi se protumačiti kao zaobilazno uvođenje obveznog cijepljenja, što bi mogli iskoristiti protivnici cijepljenja. Osim toga, još ne postoje dokazi mogu li cijepljene osobe biti prenositelji virusa.

Razgovarat će se i o solidarnosti s trećim državama. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u svom je pozivnom pismu za samit rekao da "cjepivo mora biti globalno dobro" dostupno svima.

Komisija je predložila uspostavu mehanizma koji bi omogućio raspodjelu dijela od 2,3 milijarde doza koje je EU dosad rezervirao zemljama na zapadnom Balkanu, zemljama Istočnog susjedstva ili južnim susjedima u Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:41