TRZAVICE

Čelnici parlamenta BiH zbog krize u toj zemlji traže hitnu reakciju SAD-a i EU

Zvizdić i Izetbegović su ocijenili kako Dodikova zamisao predstavlja krinku za protuustavno djelovanje
Milorad Dodik
 Elvis Barukcic/AFP

Čelnici dva doma parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak su zajedničkim pismom upućenim na adrese tijela EU-a, Vijeća Europe i SAD-a zatražili pomoć i odlučno djelovanje međunarodne zajednice da bi se zaustavila provedba secesionističkih planova koje je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Denis Zvizdić koji je trenutačno predsjedatelj Zastupničkog doma i Bakir Izetbegović, sadašnji prvi čovjek Doma naroda parlamenta BiH, u pismu poslanom i na adrese predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borella i čelnice Zastupničkog doma kongresa SAD Nancy Pelosi ocijenili su kako Dodikova zamisao o vraćanju ovlasti s države BiH na entitete predstavlja tek krinku za protuustavno djelovanje.

Naveli su kako Dodik najavom povlačenja Republike Srpske iz zakona kojim su uspostavljene oružane snage BiH, državno pravosuđe te policijske i obavještajna agencija znači ne samo djelovanje protivno ustavu i važećim zakonima nego i uvod u uspostavu paradržavnih tijela vlasti.

Dodali su kako je to samo vrhunac politike koju Dodik i njegovi saveznici u kontinuitetu zastupaju više od desetljeća.

"Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila daleko stabilnija i uspješnija država da nije bilo djelovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom. U posljednjih 15 godina, ispočetka skromno, a s vremenom sve otvorenije i drskije, ovaj političar i njegovi suradnici su kočili napredak zemlje na njenom euroatlantskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u RS-u", stoji u pismu.

Izetbegović i Zvizdić su podsjetili kako su SAD i najvažnije europske države bile svjedocima Daytonskog sporazuma te stoga imaju obvezu reagirati u slučaju kršenja njegovih odredbi pa očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Ocijenili su kako bi bilo kakva odgoda konkretne reakcije međunarodne zajednice bila samo novi poticaj onima koji već sada ugrožavaju mir u BiH pa time i u regiji.

"Samo zajedničkom odlučnom reakcijom nas u BiH, EU i SAD-u te ostalih svjedoka-potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma uspjet ćemo na vrijeme zaustaviti katastrofalne posljedice koje bi nastale kao rezultat ostvarivanja prijetnji Dodikovih političkih sljedbenika iz entiteta RS. Alternativa tome je rušenje Daytonskog sporazuma a time i mira u BiH. Taj scenarij moramo spriječiti svim sredstvima", stoji u pismu kojega potpisuju predsjedatelji dva doma parlamenta BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 09:10