FATALNA AVANTURA

Čelnici ‘ruskog Facebooka‘ poginuli u stravičnoj nesreći: ‘Vladimir mi je rekao da budem oprezan‘

Gabrielyanova supruga i jedan prijatelj preživjeli su nakon što su prepješačili 25 km do kolibe uzgajivača sobova

Elena Gabrielyan, nesreća u Rusiji, Vladimir Gabrielyan

 Profimedia

U ponedjeljak je poginuo par visokopozicioniranih direktora platforme društvenih mreža zvane 'ruski Facebook' nakon što se njihovo terensko amfibijsko vozilo (ATV) prevrnulo u divljoj rijeci na Arktiku, piše Daily Mail.

Zamjenik izvršnog direktora VKontakte-a, Vladimir Gabrielyan (39) i direktor nabave Sergej Merzljakov (44) poginuli su nakon neuspješnog pokušaja prelaska rijeke Bolshoy Bugryanets u Nenjeckoj autonomnoj oblasti Arkangelsk, na sjeveru Rusije.

Snažna riječna struja prevrnula je njihovo vozilo, razbila ga o kamenje i odnijela nizvodno.

Dvojica muškaraca su se uspjeli osloboditi iz svog vozila, ali su podlegli hipotermiji zbog mokre odjeće i temperature oko nula stupnjeva Celzija.

image

Vladimir Gabrielyan

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Spasioci su jutros pronašli njihova tijela na obali rijeke.

Gabrielyanova supruga Elena i njihov prijatelj Sergej Olsevich, koji su ih pratili u drugom ATV-u kojeg je također prevrnula riječna struja, čudom su preživjeli nakon što su prepješačili nekih 25 kilometara te stigli do kolibe uzgajivača sobova i pozvali pomoć.

Multimilijunaš Gabrielyan i njegovi prijatelji istraživali su udaljeni poluotok Kanin na sjeveru Rusije u regiji Nenets u ATV vozilima Sherp.

Kobna nesreća dogodila se jučer oko 17 sati po lokalnom vremenu nakon što je Gabrielyan pogrešno ocijenio da će vozila moći prijeći rijeku unatoč jakoj struji.

image

Elena Gabrielyan

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Gabrielyan je preko radio veze rekao ekipi drugog ATV-a da će moći upravljati vozilom te svojoj supruzi Eleni i Olsevichu kazao da ga slijede, prije nego što je uronio u vodu.

'Čekao sam na obali, a nakon 10 minuta su mi javili da ih slijedim', rekao je Olsevich jutros za ruski medij Baza. 'Odvezao sam se do rijeke i plutao iza njih niz rijeku. Nekoliko minuta kasnije Vladimir mi je rekao da je rijeka jako opasna i da moram biti oprezan.'

Snažna riječna struja je nakon toga prevrnula oba ATV-a, uništivši Olsevichov satelitski telefon i zbog čega nisu mogli pozvati pomoć.

image

Vladimir Gabrielyan

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

'Ja i Elena smo izašli, a satelitski telefon je ostao potopljen', rekao je Olsevich. 'Radio je još uvijek radio, ali nitko nije bio u dometu.'

Olsevich i Elena su još nekoliko puta pokušali doći do Gabrielyana i Merzlyakova putem radija, ali uvjeti su bili takvi da nisu mogli krenuti u potragu za njima.

Zarobljeni na zabačenom poluotoku, par je pješačio oko 25 kilometara duž obale dok nije naišao na kolibu stočara, koji ih je sklonio preko noći dok Ministarstvo za izvanredne situacije rano jutros nije poslalo ekipu za spašavanje.

image

Nesreća na Arktiku

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Najbliži helikopter za spašavanje nalazio se u administrativnom centru regije Naryan-Mar, oko 400 kilometara udaljenom od mjesta nesreće, zbog čega je operacija spašavanja morala biti odgođena.

VKontakte ili VK - najveća ruska platforma društvenih medija nalik Facebooku - danas je priopćila: 'Doznali smo da su Vladimir Gabrielyan i Sergej Merzljakov poginuli u tragičnoj nesreći. Tugujemo s njihovom obitelji, prijateljima i voljenima. Vladimir i Sergej će zauvijek ostati dio našeg tima.'

Gabrielyan je bio u upravi VK-a od ožujka te zamjenik glavnog direktora od 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:37