‘HITNI KORACI‘

Čelnici skupine G20 obvezat će se da globalno zagrijavanje ostane unutar 1,5 stupnja Celzija

To je ključni korak uoči šire konferencije UN-a o klimi sljedeći tjedan u Škotskoj
Ilustracija
 Fabrice Coffrini/AFP

Čelnici skupine G20 priznat će ovaj vikend da su potrebni hitni koraci kako bi se održao cilj o ograničavanju globalnog zagrijavanja do 1,5 stupnjeva Celzija, proizlazi iz nacrta zajedničke izjave u koju je uvid imala agencija Reuters.

"Obvezujemo se uhvatiti u koštac s egzistencijalnim izazovom klimatskih promjena", kaže se u nacrtu zajedničke izjave koja bi trebala biti prihvaćena na samitu G20 u Rimu ovaj vikend.

To je ključni korak uoči šire konferencije UN-a o klimi sljedeći tjedan u Škotskoj.

Lideri će reći da priznaju da je utjecaj klimatskih promjena "puno niži" ako se zagrijavanje može održati na 1,5 stupnjeva iznad predindustrijskih razina nego ako se popne na 2 stupnja.

"Hitne akcije moraju se poduzeti" kako bi održavanje zagrijavanja do 1,5 stupnjeva bilo dohvatljivo, naglašava se u dokumentu.

Radi se o pokušaju država, koje su zajedno odgovorne za više od 75 posto emisija stakleničkih plinova, da predstave ujedinjeni front prije nego se priključe drugim delegacijama na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP26 u Glasgowu.

Iako nacrt dokumenta pokazuje da postoji slaganje oko toga da rast temperature treba održati unutar 1,5 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je i cilj generalno usklađen s pariškim dogovorom iz 2015., neki detalji čini se da su još uvijek otvoreni za debatu, piše dpa.

Aktivisti za zaštitu okoliša koji su imali uvid u nacrt dokumenta kažu da su razočarani jer je G20 trebao iskoristiti prigodu i snažnije alarmirati javnost o opasnostima s kojima se svijet suočava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 17:01