POLITIČKA KRIZA

Čelnici zapadne Afrike nakon puča u Gvineji uveli sankcije protiv hunte, traže nove izbore

Hunta se u četvrtak sastala s glavnim gvinejskim poslovnim lobijem i članovima uprava rudarskih tvrtki koje trguju boksitom, zlatom...
Mamady Doumbouya (četvrti s desna)
 John Wessels/AFP

Glavni zapadnoafrički regionalni blok uveo je u četvrtak sankcije protiv hunte u Gvineji i zatražio ponovnu uspostavu legalne vlasti u roku od šest mjeseci, rekao je predsjednik povjerenstva bloka.

Nakon hitnog summita Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Accri, Jean-Claude Kassi Brou rekao je da će zamrznuti novčana sredstva i uvesti zabranu putovanja članovima hunte i njihovoj rodbini.

"Za šest mjeseci trebali bi se održati izbori", rekao je Brou na brifingu pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Alphe Condea koji je prošlog tjedna svrgnut u vojnom udaru.

image
Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo
Nipah Dennis/AFP
image
Mamady Doumbouya na jumbo plakatu
John Wessels/AFP

Regionalni čelnici koji su sudjelovali na summitu pozdravili su oštre mjere. Ovo bi od travnja bio treći puč na području zapadne i srednje Afrike, a zbog političkih turbulencija pojačava se strah od mogućnosti siromašnom, ali resursima bogatom regijom zavlada vojska.

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prijelazna vlada, niti tko će je voditi.

Hunta koju vodi Mamady Doumbouya, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, ovog tjedna održava konzultacije s javnim osobama, grupama i poslovnim čelnicima u zemlji kako bi se izradio okvir za tranziciju.

U sklopu četverodnevnog savjetovanja, hunta se u četvrtak sastala s glavnim gvinejskim poslovnim lobijem i članovima uprava rudarskih tvrtki koje trguju boksitom, zlatom, željeznom rodom i dijamantima.

image
Mamady Doumbouya
John Wessels/AFP

Među sudionicima razgovora u Conakryju bio je i generalni direktor najvećeg gvinejskog proizvođača boksita Société Minière de Boké (SMB) Frederic Bouzigues.

"Razmijenili smo poruke. Rekli smo da smo voljni učiniti sve kako bismo umirili sve ulagače i nastavili poslovati te odgovorili na izazove s kojima se suočavamo", rekao je, ne iznoseći detalje o tome o čemu se razgovaralo s huntom.

SMB je u vlasništvu konzorcija koji uključuje singapursku pomorsku tvrtku Winning International Group, Shandong Weiqiao - podružnicu najvećeg svjetskog proizvođača aluminija u privatnom sektoru China Hongqiao - i gvinejski UMS International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:26