'KONAČNO RJEŠENJE'

ČELNIK EUROPSKE PUČKE STRANKE IZAZVAO SABLAZAN Branio posjet Viktora Orbana Bavarskoj pa upotrijebio izraz blizak nacističkom vokabularu

 Darko Tomaš / CROPIX

Europski zastupnik iz bavarske konzervativne stranke Manfred Weber izazvao je polemiku u Njemačkoj ustvrdivši da treba pronaći "konačno rješenje migracijskog pitanja", što je vokabular blizak onome kojim se se koristili nacisti pri istrebljenju Židova.

Predsjednik Europske pučke stranke (desnica), glavne političke grupacije u europskom parlamentu, Manfred Weber je poslije rekao da nije imao nikakvu zlu namjeru.

"Godine 2018. europska središnja tema je konačno rješenje migracijskog pitanja", ocijenio je on na valovima bavarskog državnog radija. "Potrebni su nam zakonski odgovori na europskoj razini", dodao je on.

Manfred Weber smjesta je optužen u svojoj zemlji da rabi izraz blizak nacistima.

"Konačno rješenje" (na njemačkom Endlosung) termin je koji je upotrijebio režim Adolfa Hitlera za istrebljenje šest milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Zastupnik nije koristio termin "Endlosung" na njemačkom nego "Losung", koji mu je vrlo sličan.

Pokušao je braniti kontroverzno sudjelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana na važnom sastanku dužnosnika CSU-a, održanom u četvrtak i petak u Bavarskoj.

"Moramo riješiti migracijsko pitanje i ako ga želimo riješiti Viktor Orban i države Višegradske skupine su glavni partneri", opravdao se Weber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:59