IZBORI ZA EUROPARLAMENT

ČELNIK EUROPSKIH LIBERALA 'Ništa nije vječno. Ništa! Moramo provesti reforme, ako ne uspijemo, nacionalisti i populisti će nam prirediti noćnu moru'

 Profimedia, Alamy

Čelnik liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt poručio je kako Europska unija riskira populističko-nacionalističku noćnu moru koja bi mogla potrajati sve do sredine idućeg desetljeća ukoliko centristi ne uspiju pridobiti javno mnijenje za europski cilj, prenosi The Guardian.

Izbori za europski parlament u svibnju mogli bi značiti veliki potres za Europski parlament. Očekuje se da bi duopol desnog i lijevog centra mogao izgubiti većinu po prvi puta u 40 godina na izravnim izborima iako se očekuje da će liberalne snage biti na dobitku ulaskom Macronove stranke Republika u pokretu (La REM) u parlament.

Verhofstadt, čelnik europskih liberala (ALDE) od 2009. tvrdi da proeuropski centristi imaju posljednju šansu da izbore vlast od nacionalista i populista prije sljedećih izbora koji su na rasporedu 2024. godine.

U intervjuu za Guardian i još pet europskih listova bivši belgijski premijer je rekao da Europska unija mora provesti reforme, osobito kada je riječ o eurozoni, migracijama i zajedničkoj obrani, ako želi veću podršku birača.

- Ništa nije vječno. Ništa. Nisu sve političke institucije vječne. Imamo dužnost provesti reforme... a ako ne uspijemo, onda će naša stvarnost postati noćna mora, tragedija, poručio je.

Verhofstadt je prihvatio europsku renesansu koju promovira Emmanuel Macron. Smatra kako će zastupnici La REM-a stvoriti politički blok veći od aktualnog ALDE-a, ali da on ne želi predvoditi taj blok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:12