POD LAVINOM KRITIKA

Čelnik jedine nuklearne sile u EU ovako ‘odvraća‘ Putina od nuklearnog napada: ‘Što ćemo ako baci bombu? Ništa‘

"Kad sam čuo što je rekao, skoro sam pao sa stolice", komentirao je predsjednik francuskog Odbora za oružane snage

Vladimir Putin

 Vyacheslav Prokofyev/Afp

Nedavni komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, o odgovoru Francuske u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu, izazvali su brojne kritike promatrača i političkih protivnika. U srijedu je u intervjuu rekao da Pariz ‘očigledno‘ neće koristiti nuklearno oružje, prenosi Politico.

- Francuska ima nuklearnu doktrinu čija načela se temelje na vitalnim interesima zemlje koji su jasno definirani. Kad bi došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili regiji, interesi zemlje i njena načela bili bi neupitni, rekao je Macron za France 2 televiziju. Time je prekršio običaj da ostane neodređen po pitanjima nuklearnog odvraćanja dok ruski čelnik Vladmir Putin prijeti nuklearnim napadom što je pokrenulo brojne kritike na račun francuskog predsjednika.

Bivši francuski predsjednik François Hollande na radiju FranceInfo komentirao je situaciju objašnjavajući da se vjerodostojnost nuklearnog odvraćanja oslanja na to da se ne govori o onome što bi se napravilo u trenutku nuklearnog napada. Dodao je da treba govoriti što manje, a biti spreman učiniti što je više moguće.

Macronovi komentari, kao čelnika jedine nuklearne sile u Europskoj uniji, da neće odgovoriti na nuklearni napad u Ukrajini ili u regiji, neće umiriti članice NATO-a kao što su Poljska, Rumunjska i Slovačka. Prema petom članku NATO ugovora, članice trebaju stati u obranu drugih članica u slučaju napada.

image

Emmanuel Macron

Emmanuel Dunand/Afp

Putin je prošlog mjeseca govorio o mogućnosti nuklearnog rata, prijeteći da će upotrijebiti sve izvore oružja koji su mu na raspolaganju da bi osigurao rusku pobjedu. SAD je ostao neizjašnjen u pitanju odgovora na potencijalni ruski nuklearni napad na Ukrajinu, ali je jasno dao do znanja da će se Rusija suočiti s odgovorom konvencionalnih snaga masovnih razmjera.

Bruno Tertrais, zamjenik direktora Zaklade za strateška istraživanja, doveo je u pitanje Macronovu ‘zanimljivu‘ odluku da navede ograničenja francuske nuklearne doktrine i vrijeme izjave. - Mislim da je ispravan odgovor trebao glasiti: Neću igrati ovu igru... ali Putin mora biti svjestan da bi izgubio, napisao je Tertais na Twitteru.

Tijekom intervjua u srijedu, francuski predsjednik rekao je da što se manje razgovara o odvraćanju, to bolje. Zatim je pojasnio što bi se dogodilo u slučaju napada na Ukrajinu. Na pitanje novinara hoće li se Francuska suzdržati od postavljanja nuklearnih bombi kao odgovor na ruski nuklearni napad na ukrajinsko tlo, Macron je kratko odgovorio ‘očigledno‘.

- Kad sam čuo što je rekao, skoro sam pao sa stolice. Napravio je političku grešku. Jedno od načela nuklearnog odvraćanja je da postoji nesigurnost - što se smatra vitalnim interesom, rekao je potpredsjednik Odbora za oružane snage Jean-Louis Thiériot.

Thiériot smatra da je Macronova poruka bila namijenjena glasačima u Francuskoj koji su zabrinuti zbog vojne potpore njihove domovine Ukrajini i zbog mogućnosti nuklearnog rata. Francuski predsjednik nije dao nikakve izjave o tome kakav točno bi bio konvencionalni odgovor Francuske da Rusija upotrijebi nuklearno oružje.

U ponedjeljak su zemlje G7 objavile priopćenje u kojem se upozorava da će se Rusija suočiti s ‘teškim posljedicama‘ ako to učini. Komentari dodatno potkopavaju francusku težnju za strateškom autonomijom i Europu koja se brani sama i ne oslanja se isključivo na američku zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44