ALFRED STERN

Čelnik OMV-a: ‘Europa nije spremna za zabranu uvoza plina iz Rusije, posljedice bi bile strašne‘

Prema riječima čelnika OMV-a, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvo.

Isporuka plina, Ilustrativna fotografija

 Stefan Sauer/dpa/dpa Picture-alliance Via Afp

Europa nije spremna za zabranu uvoza plina iz Rusije, a prestanak isporuka bi utjecao na njezinu industriju i ukupno gospodarstvo, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

"Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni prihvatiti posljedice. Jedno treba jasno razumjeti: opskrbu plinom ne osiguravamo vlastitom proizvodnjom u Europi, već opskrbom iz Rusije", rekao je Stern.

Prema riječima čelnika OMV-a, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvo.

"Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će kućanstvima osigurati toplinu. Kućanstva troše u prosjeku oko 20 posto plina godišnje, potrebno nam je oko 35 posto za proizvodnju energije i oko 40 posto za industriju. No, nije riječ samo o tome nego i održanju naše gospodarske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti", rekao je Stern.

Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. No, upozorava da Rusija proizvodi 10 milijuna barela dnevno, desetinu svjetske proizvodnje, od čega se 50 posto izvozi.

"Riječ je o značajnim količinama, a razlika u cijeni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih gospodarskih prognoza potražnja za naftom vjerojatno neće toliko porasti, ali se može očekivati ​​da će cijene nafte ostati na visokoj razini. Tržišta ne reagiraju samo racionalno, već ih pokreću i strah i emocije", kaže Stern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 18:13