PROSVJEDI DILJEM RUSIJE

ČELNIK RUSKE OPORBE OSUĐENA NA 30 DANA ZATVORA Aleksej Navaljni priveden zbog 'neposluha policiji' i pozivanja na prosvjedne skupove

Aleksej Navaljni
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Čelnik ruske oporbe Aleksej Navaljni osuđen je u noći na utorak na 30 dana zatvora zbog toga što je pozivao na neodobrene prosvjedne skupove koji su se održali diljem zemlje, objavio je njegova glasnogovornica na Twitteru.

"Presuda: 30 dana", napisala je Kira Jarmič. Četrdesetjednogodišnji bloger koji se istaknuo u borbi protiv korupcije, uhićen je u ponedjeljak poslijepodne pri izlasku iz svoje kuće. Na sud u Moskvi priveden je zbog neposluha policiji i kršenja propisa o organiziranju javnih skupova.

Tisuće Rusa izašle su na ulice u ponedjeljak u desetak gradova, među ostalima u Sankt Peterburgu i u Moskvi blizu Kremlja gdje su specijalne policijske snage pokušale silom odbiti masu.

OVD-Info, neovisna organizacija za zaštitu ljudskih prava, rekla je za ruske medije da je 600 ljudi uhićeno u Moskvi, gdje je, po procjeni policije, na prosvjedima sudjelovalo oko 5000 ljudi.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u Sankt Peterburgu na prosvjedu sudjelovalo 3500 ljudi, a uhićeno ih je petstotinjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:17