PRIJETI TEŠKA ZIMA

Čelnik UN-a: ‘Očigledno je da struja iz Zaporižja pripada Ukrajini. To se mora poštovati‘

Elektrana treba biti demilitarizirana, poručio je Guterres u Odesi

Antonio Guterres u Odesi

 Bulent Kilic/Afp

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da struja koja se generira u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine, a koju drže Rusi, pripada Ukrajini te zahtijeva da se taj princip u cijelosti poštuje.

Ukrajina je u petak optužila Rusiju da planira "provokaciju širokih razmjera" u velikoj nuklearnoj elektrani te je rekla da ruske snage planiraju odspojiti elektranu s ukrajinske električne mreže te ju spojiti na rusku.

Moskva i Kijev jedni druge optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane, koju su Rusi zauzeli u ožujku, no kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Samo dva od ukupno šest reaktora radi.

Guterres, kad je upitan o ruskim planovima da se struja preusmjeri na rusku električnu mrežu, rekao je novinarima u crnomorskoj luci Odesi da elektrana treba biti demilitarizirana, što je potez koji bi riješio problem.

"Očigledno je da struja iz Zaporižja pripada Ukrajini i nužna je, osobito tijekom zime, ukrajinskim ljudima. I taj princip mora biti u cijelosti poštovan", rekao je.

Ukrajina se priprema na najtežu zimu u više od 30 godina nezavisnosti i priprema za mogući manjak energije pogoršan odspajanjem s nuklearne elektrane.

Međunarodni humanitarni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi takav potez Rusije mogao uzrokovati još tegoba na istoku Ukrajine i uzrokovati da još ljudi pobjegne u inozemstvo.

Rusija je optužila Ukrajinu da smišlja "provokaciju" u nuklearnoj elektrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:45