SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Cerar: EU može izgubiti kredibilitet zbog Sjeverne Makedonije i Albanije

Miro Cerar
 Profimedia, Abaca

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u srijedu zabrinutost odgodom početka pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenivši da to može izazvati destabilizaciju u tim državama kao i gubitak vjerodostojnosti EU.

Podnoseći slovenskom parlamentarnom odboru za vanjsku politiku izvješće o sastanku ministara vanjskih poslova država članica, koje je proteklih dana održano u Luksemburgu, Cerar je kazao da mu je žao što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom započnu te je izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

"Ne otvorimo li pregovore s obje države, EU će izgubiti svoju vjerodostojnost i pogaziti vlastita obećanja", ustvrdio je Cerar dodajući kako bi se EU tako odrekla i preporuka koje im je dala Europska komisija na odlasku vezano uz početak pregovora s novim potencijalnim članicama.

Osim toga, Europska unija bi, produžavanjem odluke o početku pregovora, mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire, kazao je Cerar.

Što se tiče brexita, Cerar je parlamentarcima kazao da je Slovenija spremna na izlazak Velike Britanije iz EU bez obzira hoće li to biti regulirani sporazumni izlazak ili Brexit bez dogovora.

Što se tiče izravnih gospodarskih posljedica brexita, one će za Sloveniju biti mnogo manje nego u nekim drugim članicama, odnosno minimalne, ali će do posrednog utjecaja ipak doći, smatra slovenski šef diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:38