SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

CERAR 'Imamo i ja i premijer Šarec otvoren poziv da posjetimo Hrvatsku, ali obojica mislimo da s tim ne treba žuriti'

Miro Cerar
 Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

"To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava", rekao je Cerar u razgovoru za ljubljansko Delo od subote.

Naglasio je da "najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takav posjet imao smisla", ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da bez obzira na to postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Bruxellesu i na međunarodnim skupovima.

"Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko, a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru", kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila Sudu EU u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu suradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična suradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila "ultimatum".

"Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na Sud EU u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU", kazao je Cerar.

"Naš pristup mora biti onakav kakav je bio i do sada: vrlo odlučan ondje gdje Hrvatska krši dogovore ili međunarodno pravo, a dobrosusjedski i prijateljski ondje gdje to ima smisla zbog ljudi i zbog naših zajedničkih interesa", kazao je Cerar, istaknuvši da Slovenija arbitražno rješenje o granici i dalje smatra konačnim i pravno obvezujućim.

Hrvatski sabor je 2015. jednoglasno odlučio o izlasku iz arbitražnog postupka, nakon što su objavljene snimke tajnih telefonskih razgovora dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog suca Jerneja Sekoleca, kojima su dogovarali strategiju utjecaja na arbitražu i suce.

Stajalište Hrvatske od tada je kako je Slovenija na taj način nepovratno kompromitirala arbitražni postupak pa tako i rješenje koje su kasnije donijeli arbitri, te da treba pristupiti pregovorima o rješenju graničnog prijepora kao bilateralnog pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 21:41