SLOVENIJA

CERAR ISTUPIO IZ STRANKE KOJU JE OSNOVAO, PROTIVI SE KOALICIJI S JANŠOM 'Neću više biti predsjednik stranke koja je ostala bez časti'

 Boris Kovačev / CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova na odlasku Miro Cerar objavio je u ponedjeljak da više nije član stranke koju je osnovao, a koju je njegov nasljednik na mjestu predsjednika i trenutni ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odveo u koaliciju s desnim oporbenim čelnikom Janezom Janšom.

"S današnjim danom izlazim iz Stranke modernog centra (SMC) čiji sam bio osnivač i prvi predsjednik, stranke kojoj sam posvetio šest godina života i u nju uložio svoje ime", kazao je Cerar u izjavi novinarima, čitajući u predvorju parlamenta svoju izjavu o izlasku iz stranke.

"To više nije stranka Mire Cerara niti stranka modernog centra," kazao je Cerar, koji je tako prosvjedovao protiv ulaska te stranke u koaliciju četiriju stranaka koje su se povezale u mješovitu koaliciju kako bi se izbjegli prijevremeni izbori nakon što je dosadašnji premijer Marjan Šarec dao ostavku.

Vodstvo stranke, koja je djelovala u Šarecovoj koaliciji, Cerar je u listopadu prošle godine prepustio ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku, zadržavši mjesto ministra u Šarecovoj vladi i položaj počasnog predsjednika stranke, ali se zadnjih tjedana oštro protivio ulasku stranke u novu koaliciju s Janšom.

"Neću više biti predsjednik stranke koja je ostala bez časti", oštro je u ponedjeljak rekao Cerar novinarima te dodao da zastupnike stranke poziva da prilikom sutrašnje odluke o tome hoće li svoje glasove dati za Janšu kao premijera i za buduću koaliciju s desnicom "misle svojom glavom".

Dosadašnji premijer Marjan Šarec dao je krajem siječnja ostavku ocijenivši da njegova manjinska vlada ne može dalje funkcionirati te su od tada vođeni međustranački pregovori s ciljem formiranja nove vladajuće većine. Alternativa tome bilo je održavanje prijevremenih izbora. Čelnik oporbe Janez Janša uspio je sastaviti četveročlanu koaliciju te je dobio mandat za sastav vlade. Njega bi u utorak trebao potvrditi i parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 07:06